zondag, 31. augustus 2008 - 0:29

Enthousiast Willem II zet Ajax te kijk

(Elfvoetbal) Voor het eerst sinds het seizoen 1988/1989 heeft Ajax de openingswedstrijd van de competitie verloren. Willem II was in Tilburg te sterk voor de Amsterdammers: 2-1. In de eerste helft van de wedstrijd hielp nieuwkomer Miralem Sulejmani Ajax aan een voorsprong (0-1). Willem II boog die stand na de rust om via treffers van Frank Demouge en uitblinker Mehmet Akgün: 2-1.

De overwinning van de Brabanders was volledig verdiend. Niet alleen werkten de Tilburgers als paarden voor het binnenslepen van de drie punten, ook waren ze voetballend gezien de baas over Ajax. Illustratief voor het voetballende onvermogen van de ploeg van trainer Marco van Basten was het spel en gedrag van debutant Evander Sno. De van Celtic overgenomen speler voetbalde matig en liet zich in de slotfase van de wedstrijd gaan. Hij gebruikte zijn elleboog om Willem II-uitblinker Mehmet Akgün letterlijk uit de wedstrijd te slaan en werd daarvoor passend bestraft door scheidsrechter Pieter Vink: de arbiter schotelde Sno een rode kaart voor.

In Tilburg waren de doelpunten stuk voor stuk het aanzien meer dan waard. De openingstreffer was er zelfs één om in te lijsten. Aanwinst Miralem Sulejmani haalde uit en krulde de bal perfect in de verre kruising. De weinig sierlijk spelende spits Frank Demouge van Willem II liet na de rust nog maar eens zien dat met zijn doelpuntenneusje niets mis is. Hij kopte op aangeven van Saïd Boutahar de bal snoeihard in het door Maarten Stekelenburg verdedigde doel. De treffer die uiteindelijk de winnende bleek had ook zo zijn charme. Met een onvervalste punter legde de fenomenaal spelende Mehmet Akgün de complete Amsterdamse achterhoede in de luren: 2-1.

Daarmee kwam een droom uit voor trainer Andries Jonker van Willem II. "We moeten voor de kerst beter spelen en meer punten pakken dan vorig seizoen. Dan komt het goed met ons", sprak de oefenmeester voor aanvang van de wedstrijd. De nederlaag in Tilburg zorgt ervoor dat Ajax, dat dit seizoen onder leiding van de nieuwe trainer Marco van Basten nadrukkelijk voor de titel in de Eredivisie wilde gaan, de komende weken zal moeten gebruiken om een nu al opgelopen achterstand van drie punten op de topploegen weg te poetsen.

PSV liet eerder vandaag zien hoe een titelkandidaat wél moet beginnen aan een nieuw seizoen. De Eindhovenaren liepen over het stug te boek staande FC Utrecht van Willem van Hanegem: 1-5. Van Basten hield in Tilburg aankoop Ismail Aissati de hele wedstrijd op de bank. Toen zijn ploeg aankeek tegen een achterstand, koos de oefenmeester ervoor Gregory van der Wiel en Jeffrey Sarpong, twee jeugdproducten van Ajax, binnen de lijnen te brengen. Eerder al gunde hij de Argentijnse aanwinst Dario Cvitanich zijn eerste officiële speelminuten in het shirt van Ajax. De Argentijn verving doelpuntenmaker Miralem Sulejmani.