zondag, 13. april 2008 - 17:46

Excelsior pakt gouden punt tegen AZ

(Elfvoetbal) Excelsior heeft een grote stap gezet om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Het pakte misschien wel een gouden punt tegen AZ; 1-1. In Kerkrade verloor degradatieconcurrent VVV-Venlo met 4-1 van Roda JC. De ploeg uit Venlo is nu laatste in de Eredivisie.

"Als ik zie wat de spelers vandaag gebracht hebben, dan ben ik tevreden," zei Excelsior-trainer Ton Lokhoff. "Na 33 wedstrijden doen we nog steeds mee."

Het verval van AZ werd vorig jaar ingezet in Kralingen. De Alkmaarders verloren het kampioensduel bij Excelsior en daarna kwam het niet meer goed. Misschien waren het de slechte herinneringen aan die rampwedstrijd, maar AZ kon in de eerste helft geen vuist maken. Voorin oogde het onzeker en de Alkmaarse aanvallers konden elkaar maar moeilijk vinden.

In eigen huis voelde Excelsior zich niet gedwongen het spel te maken. Op een meter of achttien voor de goal zetten de Kralingse verdedigers de hakken in het gras en daar had AZ het moeilijk mee. De bezoekers moesten het vooral hebben van afstandschoten, slechts twee keer kwamen de Alkmaarders iets dichterbij. Maar Demy de Zeeuw en Hares Medunjanin mikten naast.

De thuisploeg weigerde er misschien een goede wedstrijd van te maken en wachtte vooral af, maar die instelling bezorgde Excelsior wel de beste kansen. De grootste na een voorzet van Jos van Nieuwstadt. Zijn inzet belandde tussen Leen van Steensel en Ryan Koolwijk, die allebei redelijk vrij voor het doel van AZ stonden. Van Steensel schoot naast en had het misschien beter aan Koolwijk kunnen laten.

De artiesten van AZ bleven na de rust breien en hadden wat zakelijker moeten spelen. Hares Medunjanin vond wel een zeldzaam gaatje in de verdediging en gaf El Hamdaoui een vrije doorgang richting Ronald Graafland. De keeper dook en El Hamdaoui probeerde een stift. De bal kwam via de lat terug voor de voeten van Hector Moreno Herrera. Zijn schot werd op de lijn weggehaald door Leen van Steensel.

Na dik een uur spelen zette Kees Luijckx Excelsior op een 1-0 voorsprong. De huurling die volgend jaar terugkeert naar AZ, schoot een vrije trap schitterend binnen.De achterstand en twee wissels van Louis van Gaal schudden AZ eindelijk wakker en de ploeg liet zien echt wel wat kwaliteit in huis te hebben. De net ingevallen Graziano Pellé bleek meteen een goed aanspeelpunt en combineerde goed met Dembélé. De Belg kon door richting doel, maar schoot naast. De mee opgekomen verdediger Ryan Donk was minuten later wel trefzeker. Hij knikte een corner binnen.

Na de gelijkmaker kreeg Excelsior-doelman Graafland het ontzettend druk. Vooral El Hamdaoui testte veelvuldig de kwaliteiten van de keeper. Maar alleen de vuisten van Graafland, de paal en de reclameborden werden geraakt.

"De tweede helft was een bevestiging van ons hele seizoen," zei Louis van Gaal. "We hebben weer veel kansen gecreeerd, maar het niet afgemaakt." In de vierde minuut blessuretijd kreeg Sebastiaan Steur de mogelijkheid om de drie punten alsnog in Kralingen te houden. Een te korte terugspeelbal van Milano Koenders bleef onbestraft.