zondag, 3. februari 2008 - 9:35

Excelsior schiet weinig op met gelijkspel

(Elfvoetbal) Excelsior is in eigen huis tegen De Graafschap niet verder gekomen dan een 1-1 gelijkspel. Met het behaalde punt blijven de Rotterdammers laatste in de eredivisie, nu met twee verliespunten achterstand op stadsgenoot Sparta Rotterdam. Ook voor De Graafschap verandert er weinig. De ploeg uit Doetinchem behoudt zijn twaalfde stek.

Goed voetbal zat er bij beide ploegen niet in. Toch was het duel aantrekkelijk dankzij de inzet en spanning. Excelsior knokt om ook volgend jaar in de eredivisie te kunnen schitteren. De Graafschap wil zonder nacompetitievoetbal op het hoogste niveau blijven.

De eerste helft werd pas na twintig minuten interessant. Een fantastische steekpass van De Graafschap-speler Reinier Robbemond zette Niklas Tarvajärvi vrij voor het Excelsior-doel. De Fin schoof de bal in de verre hoek en scoorde zijn eerste doelpunt van het seizoen.

De achterstand deed Excelsior geen goed en de Rotterdammers leken rijp voor de sloop. De Graafschap mocht het zichzelf dan ook kwalijk nemen dat het de voorsprong voor rust niet uitbreidde. Grootste kansen waren er voor Léon Hese, wiens schot net gepakt werd door doelman Jorg van Nieuwenhuijzen, en Lasse Schöne die de lat raakte.

Met in het achterhoofd de drie belangrijke punten die konden worden verdiend, wisselde Excelsior in de rust zeer aanvallend. Linksback Ard van Peppen bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door aanvaller Sebastiaan Steur. Achterin bleven dus nog maar drie verdedigers over, maar voorin kon Excelsior meer druk zetten en beter combineren.

Dat resulteerde ook in een aantal gevaarlijke momenten voor de Rotterdammers. Na een goede dieptepass van Kees Luijckx (foto) kopte Johan Voskamp de bal richting Mitchell Pique. Die had meteen moeten uithalen, maar Pique liet de bal net één keer te vaak stuiteren zodat doelman Van Fessem kon redden.

Clubtopscorer Geert den Ouden miste even later ook de scherpte om de stand weer gelijk te trekken. Sebastian Pardo wipte de bal over de verdediging van De Graafschap richting de vertrokken Den Ouden. De Graafschap-doelman Van Fessem kwam uit, maar was te laat. Hij zag de bal over hem heen vliegen, maar tot zijn opluchting niet in het doel belanden.

De ploeg uit Doetinchem deed in de tweede helft eigenlijk niets meer. Er was nog een klein kansje voor Feyenoord-huurling Diego Biseswar, maar zijn schot vloog over. Excelsior knokte voor de punten, maar goed voetbal leverde dat niet op. Het bevrijdende doelpunt viel dan ook uiteindelijk dankzij een dood spelmoment. Kees Luijckx mocht tien minuten voor tijd aanleggen voor een vrije trap. De AZ-hhurling plaatste de bal met gevoel over de muur en in het doel.

In de slotfase werd De Graafschap ver achteruit gedrukt en Excelsior pakte via Robert Braber nog bijna de volle winst. De aanvaller van Excelsior legde op de rand van het strafschopgebied twee verdedigers in de luren, haalde uit, maar zag zijn schot op de lat belanden.