zaterdag, 30. augustus 2008 - 10:11

FC Groningen geeft Vitesse pak op de broek

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft uitstekende zaken gedaan in de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. In het uitduel tegen Vitesse toonde het team van Ron Jans zich met 0-4 te sterk voor de Arnhemmers.

De oefenmeester van de Groningers was, ondanks de ruime overwinning, niet geheel tevreden over het spel van zijn ploeg. "Qua uitslag hebben we het goed gedaan, maar qua voetbal niet. We begonnen nerveus en tot de rode kaart en de 2-0 dacht ik niet dat we vier doelpunten zouden maken. Maar dit geeft natuurlijk wel vertrouwen", aldus Jans.

In de beginfase deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Het duel vond vooral op het middenveld plaats en het duurde tot de tiende minuut voordat de eerste kans in de wedstrijd kon worden genoteerd. Die eerste mogelijkheid leverde wel direct een treffer op. Piet Velthuizen verwerkte een hoekschop zwak en stompte de bal precies voor de voeten van Sepp de Roover. De Belgische rechtsback twijfelde geen moment, haalde verwoestend uit en tekende voor een prachtige, eerste treffer in het nieuwe seizoen.

Acht minuten later had Berry Powel de 2-0 op de schoen, maar de aanvaller faalde jammerlijk. De spits kreeg een vrije doortocht, maar eenmaal in het strafschopgebied aangekomen raakte Powel het leer totaal verkeerd en schoot de bal hard naast het Arnhemse doel.

Pas na een klein half uur spelen lieten de Arnhemmers zien dat zij ook meededen aan de wedstrijd. Santi Kolk liep Andreas Granqvist voorbij alsof hij er niet stond en vanuit een moeilijke hoek schoot de aanvallende middenvelder geplaatst en hard op het Groningse doel, maar de paal stond de gelijkmaker in de weg.

Anduele Pryor leek de ploegen in de 45ste minuut alsnog op gelijke hoogte te brengen. De aanvallende middenvelder probeerde, na een prachtige combinatie van de Arnhemmers, met een geplaatst schot Luciano da Silva te verschalken, maar de Groningse doelman redde uitstekend.

Na de rust beet Vitesse zich vast in de stugge Groningers en de formatie van Jans had het lastig. Claudimir testte Luciano opnieuw, maar de doelman bleef overeind. In de 67ste minuut werd het duel definitief beslist. Frank van der Struijk ging in het strafschopgebied in de fout tegen Marcus Berg en moest met een directe rode kaart het veld verlaten. Een minuut later schoot Koen van de Laak de strafschop uitstekend tegen de touwen en bracht zijn ploeg op 2-0.

Vier minuten later kreeg FC Groningen opnieuw een penalty. Berg was, na een charge van Civard Sprockel, opnieuw het slachtoffer en ging ditmaal zelf achter de bal staan. De Zweedse spits schoot de bal eenvoudig achter de Arnhemse doelman, die voor de derde maal de bal uit zijn doel moest halen.

Na 78 minuten spelen tekende Evgeniy Levchenko voor de mooiste treffer van de avond. De aanvoerder van de noorderlingen kreeg op ruime afstand van het doel de bal aangespeeld, legde het leer goed voor zijn linker en pegelde de bal via de onderkant van de lat achter de verbouwereerde Velthuizen.

Hans Westerhof bleef zeer kalm onder het verlies: "We moeten beter voor de dag komen en kunnen de pijn niet verzachten. Je bent zo goed als de laatste wedstrijd en pas over veertien dagen spelen we de volgende. Ik moet de groep positief krijgen voor tegen De Graafschap. Ik denk dat dat wel lukt."