zondag, 4. mei 2008 - 11:40

FC Twente houdt zicht op voorronde CL

(Elfvoetbal) FC Twente blijft door een overwinning op NAC Breda in de race voor de voorronde Champions League en heeft zichzelf in ieder geval verzekerd van UEFA Cup-voetbal. Nadat de ploeg van Fred Rutten dinsdag in het eerste play-off duel met 3-0 te sterk bleek voor de Bredanaren, wonnen de Tukkers zaterdagavond in Breda met 1-5.

Het duel werd ontsierd door een tijdelijke staking. Nadat Victor Sikora in de 58ste minuut hard doorging op Sander Boschker en de aanvaller de rode kaart gepresenteerd kreeg van scheidsrechter Roelof Luinge, lieten de NAC-supporters zich negatief gelden met kwetsende spreekkoren. De arbiter legde in de 65ste minuut de wedstrijd vervolgens stil. "Het kon niet anders", aldus Luinge in een eerste reactie. "Het waren langdurige en massaal aangehouden spreekkoren. Na zeven minuten moest ik de wedstrijd wel staken. Ik vind het zeer vervelend dat we zo van het veld moesten gaan. Hier doen we het spelletje niet voor. De duels tussen de spelers zelf waren ook niet zo fel, maar het publiek was vanaf de eerste seconde van de wedstrijd zeer agressief."

De thuisploeg leek het felle publiek wel te waarderen in de beginfase en begon met veel passie en strijd aan de wedstrijd, terwijl FC Twente vooral probeerde met combinatievoetbal het de tegenstander zo lastig mogelijk te maken. De eerste kans van de wedstrijd was voor de bezoekers. Romano Denneboom, één van de uitblinkers in het eerste duel, draaide goed weg van Loran en zocht het Bredase doel op. Met een lage schuiver probeerde de aanvaller Jelle ten Rouwelaar te verrassen, maar de inzet ging ruim voorlangs.

De Bredanaren hadden tot op dat moment nog geen kans gehad. Pas in de 31ste minuut waren ze dicht bij een treffer. Rogier Molhoek nam aan de rechterkant van het veld een vrije trap. Sander Boschker verkeek zich op de inzet van de middenvelder en zag hoe de lat FC Twente behoedde voor een achterstand. Vlak voor rust waren de bezoekers weer dichtbij een goal, maar Luinge zag een overtreding van Kurt Elshot op Youssouf Hersi in het strafschopgebied over het hoofd.

Na de thee brak het duel volledig los en werd er binnen zes minuten driemaal gescoord. De voor Eljero Elia ingevallen Stein Huysegems schoot zijn ploeg in de 52ste minuut op voorsprong, nadat hij de bal met een gelukje meekreeg via tegenstander Rob Penders. Twee minuten later kopte Csaba Fehér geheel vrij de gelijkmaker achter Boschker. In de 56ste minuut kwamen de bezoekers weer op voorsprong, nadat Blaise N'Kufo een perfect gegeven voorzet van Denneboom tot doelpunt promoveerde.

Twee minuten later viel het doek voor NAC Breda. Invaller Victor Sikora ging hard en onbesuisd door op Boschker en kreeg de rode kaart. Het publiek keerde zich tegen de arbiter, waardoor de wedstrijd tijdelijk werd stilgelegd. Na de staking hadden de Tukkers geen kind meer aan de mentaal aangeslagen Bredanaren. Hersi scoorde uit de eerste mogelijkheid na de onderbreking, waarna de Brabanders het duel lieten lopen. In de 77ste minuut vond Huysegems opnieuw het doel, terwijl in de allerlaatste minuut Edson Braafheid zijn eerste treffer voor de Enschedeërs maakte. Ernie Brandts was niet blij met de instelling van zijn spelers. "Ze lieten elkaar vallen in de eindfase. De spelers moeten beseffen dat je alles moet geven, ook als team. Ik hoop dat ze ervan geleerd hebben", aldus de oefenmeester na de wedstrijd.