zaterdag, 22. maart 2008 - 22:20

FC Utrecht wint moeizaam van Excelsior

(Elfvoetbal) FC Utrecht heeft zaterdagavond een moeizame overwinning geboekt op Excelsior. In een licht ontvlambaar duel leek de ploeg van Willem van Hanegem weinig te duchten te hebben van de Rotterdammers. De Utrechters kwamen vroeg op voorsprong, maar door een verder falende afwerking bleef het nog lang spannend op Stadion Woudestein. Robin Nelisse besliste uiteindelijk vijf minuten voor tijd de wedstrijd door de 0-2 aan te tekenen.

De Domstedelingen namen vanaf het eerste fluitsignaal het duel in handen. Al na drie minuten was Robin Nelisse dicht bij een treffer. De spits werd prachtig vrijgespeeld in het zestien meter gebied door Leroy George. Vanuit een moeilijke hoek probeerde Nelisse Ronald Graafland te verschalken, maart de sluitpost bleef uitstekend op de been.

Zeven minuten later was het alsnog raak voor de bezoekers. Aykut Demir gaf een hoekschop weg na een slechte terugspeelbal op zijn doelman. De genomen hoekschop werd zwak opgeruimd door de Rotterdamse defensie en Gregor van Dijk nam daar dankbaar gebruik van. De aanvoerder nam de bal in één keer op zijn schoen en zette zijn ploeg verwoestend op voorsprong.

Excelsior bracht daar niets tegenover. De Kralingers stapelden fout op fout en konden de bal nauwelijks in de ploeg houden. Alleen doelman Graafland ontrok zich aan de malaise en hield zijn ploeg met een aantal geweldige reddingen in de wedstrijd.

In de 29ste minuut leek Nelisse het duel vroegtijdig te beslissen, maar zijn treffer werd afgekeurd. De aanvaller van de Domstedelingen gebruikte bij zijn doelpoging zijn hand en kreeg de gele prent gepresenteerd van scheidsrechter Ben Haverkort.

De thuisploeg leek vertrouwen te tanken uit de afgekeurde treffer en kwam beter in de wedstrijd. Via Tjeerd Korf, Sebastiaan Steur en Kees Luijckx kregen de Rotterdammers een aantal mogelijkheden, maar het ontbeerde de ploeg van Ton Lokhoff aan een sprankje geluk om de stand nog voor rust gelijk te kunnen trekken.

In het tweede bedrijf namen de bezoekers wederom de wedstrijd in handen. Alje Schut was na 49 minuten spelen dichtbij 0-2, maar zijn kopbal ging voorlangs. Loïc Loval profiteerde tot tweemaal toe van een falende Jos van Nieuwstadt, maar ook zijn inzetten leverden geen doelpunten op.

Zonder bijzonder goed te spelen groeiden de Kralingers wederom in de wedstrijd. De Rotterdammers probeerden via opportunistisch voetbal een doelpunt te forceren. De Utrechtse defensie kraakte bij vlagen, maar grote kansen bleven uit voor de thuisploeg. Lokhoff bracht verdediger Leen van Steensel nog in het veld als extra spits, maar ook hij kon het verschil niet maken.

Nelisse onderscheidde zich aan de andere kant wel. Na goed voorbereidend werk van invaller Rick Kruys scoorde de spits vijf minuten voor tijd de bevrijdende treffer voor de bezoekers en bezorgde zijn ploeg drie moeizame, maar verdiende punten.