zondag, 21. december 2008 - 20:07

FC Volendam wint kunstgrasderby

(Elfvoetbal) FC Volendam heeft zondagmiddag op het eigen kunstgras gewonnen van die andere club in Nederland die op namaakgras speelt. De hekkensluiter van de Eredivisie zegevierde met 3-1 over het machteloze Heracles Almelo.

De wedstrijd was interessant omdat beide clubs erom bekend staan hun punten voornamelijk te behalen in het eigen stadion. Daardoor is het vermoeden ontstaan dat een kunstmatige ondergrond een oneigenlijk voordeel schenkt aan de thuisclub. De statistieken ondersteunen die lezing. Heracles had al sinds september niet meer buitenshuis gescoord, terwijl Volendam van de achttien gescoorde doelpunten er liefst zeventien in het eigen Kras stadion heeft gemaakt.

Tegen Heracles toonde Volendam echter aan dat de recente zeges op De Graafschap en Roda JC niet louter te danken waren aan het vermeende kunstgrasvoordeel. Heracles mag dan bekend zijn met kunstgras, de bezoekers werden net als De Graafschap en Roda JC op alle onderdelen afgetroefd. De thuisclub speelde feller, was creatiever, en had de boel achterin goed op orde.

Dat laatste kon niet worden gezegd van Heracles, dat door dekkingsfouten twee doelpunten moest incasseren. Na 27 minuten minuten spelen legde Jack Tuyp de bal terug op de vrijstaande Dominique van Dijk, die met een hard schot voor een verdiende 1-0 voorsprong zorgde. Een kwartier voor tijd keken drie Heraclieden toe hoe Van Dijk, wederom volledig vrijgelaten, met een simpele intikker de wedstrijd besliste. Een kortstondige fase na rust daargelaten, slaagde Heracles er geen moment in om Volendan het leven zuur te maken.

In de blessuretijd bepaalden twee invallers, Melvin Platje en Vojtech Schulmeister, de eindstand op 3-1. Door de zege hervind het aanvankelijk tot degradatie verdoemd lijkende Volendam de aansluiting met de grote groep van degradatiekandidaten die de Nederlandse Eredivise inmiddels kent. Zo bedraagt de achterstand op Vitesse en Roda JC nog maar één punt. Volgende week gaat Volendam op bezoek bij Vitesse en mag de ploeg bewijzen dat het ook op normaal gras uit de voeten kan.