donderdag, 13. november 2008 - 23:25

Feyenoord breekt verzet amateurs Hardenberg pas tweede helft

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de KNVB-beker. Hoewel de amateurs van HHC Hardenberg, zeker in de eerste helft, knap tegenstand boden, werd het verzet begin tweede helft toch gebroken door de Rotterdammers: 1-5.

In de eerste minuut van de wedstrijd ontsnapte HHC Hardenberg aan een gele of mogelijke zelfs rode kaart. Aanvoerder Gerard Kocks, goed voor 86 duels betaald voetbal bij Emmen, raakte Luigi Bruins met gestrekt been vol op de knie. De middenvelder probeerde het nog wel, maar moest het veld uiteindelijk na acht minuten verlaten. Luis Pedro was zijn vervanger.

Nadat Feyenoord via Roy Makaay de eerste mogelijkheid van de wedstrijd kreeg - de spits kwam niet verder dan een slap precisie missend rollertje -nam de thuisploeg verrassend de leiding. Een hoge bal van achteruit werd volledig verkeerd ingeschat door Michal Janota. De Pool wilde de bal met links wegwerken, maar miste het leer volledig. Gerben Tieltjes profiteerde optimaal. De middenvelder bedacht zich geen moment en schoot onberispelijk binnen in de korte hoek: 1-0.

Hardenberg bleek daarna iets te optimistisch. De regerend kampioen van de Hoofdklasse C bleef de aanval zoeken met als gevolg dat Feyenoord kansen kreeg door de geboden ruimte. Eerst werd de bal nog van de doellijn gewerkt door Martijn Berger, na iets meer dan een halfuur spelen was het wél raak. Georginio Wijnaldum stuurde Makaay de diepte in, die op zijn beurt Pedro een niet te missen kans voorschotelde: 1-1.

Voor de rust waren zowel Feyenoord als HHC Hardenberg nog gevaarlijk. Kevin Hofland en Makaay namens de bezoekers, Ruud Bruns namens de gastheren. Het bleef echter bij 1-1 tot de rust.

In de tweede helft stelde Feyenoord snel orde op zaken. In de 51e minuut was het eerst Makaay die doel trof. De spits kon een lage voorzet van Tim de Cler binnentikken bij de eerste paal. Een minuut later maakte invaller Pedro zijn tweede van de avond. Na een rush over de rechterflank vond hij de korte hoek: 1-3.

Ondanks dat het duel vanaf dat moment beslist was, deed Hardenberg nog heel aardig mee. Het kreeg zelfs nog een levensgrote kans op de aansluitingstreffer. Tony Alberda - oud-prof van onder meer FC Groningen en sc Heerenveen - kwam in een één tegen één-situatie met Henk Timmer, maar de Feyenoord-doelman redde fraai met één hand.

In de slotfase prikten de Rotterdammers er nog twee bij. Makaay profiteerde van miscommunicatie tussen doelman Marc Doornbos en verdediger Lars Offringa en kon simpel binnenschieten in een leeg doel. Kevin Hofland bepaalde de eindstand middels een van richting veranderde kopbal uit een vrije trap op 1-5.