zondag, 9. november 2008 - 19:54

Feyenoord laat degradatiestreep achter zich

(Elfvoetbal) Feyenoord heeft met de tweede dikke zege op rij de degradatiestreep achter zich gelaten. Zondag was Utrecht met 5-2 te zwak voor de Rotterdammers.

De uitslag was wellicht iets geflatteerd, want Utrecht was in de tweede helft beter dan Feyenoord. Vooral nadat Henk Timmer via een blunder ervoor zorgde dat de bezoekers terugkwamen in de wedstrijd naar 3-2.

Het is nog maar een paar weken geleden dat het bij de Rotterdammers kommer en kwel was. De ploeg stond tussen de staartploegen in de competitie en hadden de zwakste seizoensstart in decennia. Vorige week kwam daar verandering in na een overtuigende zege van 4-0 op Roda JC. Het lek leek boven. Desondanks verloor een sterk Feyenoord afgelopen week van CSKA Moskou, maar speelde wel goed.

De verwachtingen waren bij de Rotterdammers dan ook weer hoog gespannen voor aanvang van de wedstrijd. Een nieuwe zege zou de ploeg weer elan kunnen geven. Dat gebeurde uiteindelijk. Met de zege, na vorige week de 4-0 tegen Roda JC, laat Feyenoord de degradatiestreep nu ruim achter zich en lijkt de weg omhoog te zijn ingeslagen.

Feyenoord begon goed aan de wedstrijd en kwam al na vijf minuten op voorsprong door een schitterende vrije trap van Giovanni van Bronckhorst. Via twee keer Diego Biseswar kwam Feyenoord in een halfuur op 3-0. Utrecht kwam in de eerste helft nog op 3-1 door een goal van Alje Schut.

Timmer schoot in de tweede helft een bal recht tegen de aanstormende Nesu. De bal ging rechtstreeks het doel in. Daarna ontstond een periode waarin Utrecht stukken beter was dan Feyenoord. Scoren lukte alleen niet, maar vooral de thuisploeg speelde zwak door heel veel balverlies te lijden. In de laatste paar minuten van de wedstrijd kwam de Stadionclub door doelpunten van Karim el Ahmadi en Roy Makaay nog geflatteerd op 5-2.

Doelman Henk Timmer keek op van zijn fout. "Het is de eerste keer dat het me gebeurt. Maar je moet ook niet te lang stilstaan bij zo'n fout. Dat lukte me ook wel. We hebben aardig gespeeld en mooie goals gemaakt. We spelen nu niet anders dan tegen Willem II en NEC. Toen gingen ballen alleen steeds tegen paal en nu zitten we in de flow en gaan ze er wel in. Dat is lekker."

Feyenoord speelt volgende week tegen Twente. Daarin zal het moeten laten zien dat het in die flow kan blijven. Als dat lukt, zullen de Rotterdammers weer een stuk verder omhoog kunnen kijken.