zaterdag, 27. december 2008 - 0:09

Feyenoord sluit rampjaar af met zege

(Elfvoetbal) 2008 mag dan officieel de boeken in gaan als het slechtste kalenderjaar uit de geschiedenis van Feyenoord, de club is er wél in geslaagd het rampjaar op een positieve manier af te sluiten. Op tweede Kerstdag versloegen de gedreven ogende Rotterdammers het zwak spelende NAC met 3-1.

De uitslag was opvallend, omdat NAC in 2008 juist het beste kalenderjaar uit haar historie beleefde. In de Kuip was de ploeg uit Breda echter geen moment gelijkwaardig aan Feyenoord, dat vanaf de openingsminuten de enige ploeg was die daadwerkelijk voetbalde. Terwijl NAC zich beperkte tot een moderne variant van catenaccio, ging de thuisclub met de nodige passie op zoek naar een doelpunt.

Toch hadden de Rotterdammers aanvankelijk moeite om een opening te vinden in de verdedigende muur van NAC. Het eerste doelpunt kwam dan ook van grote afstand. Met ruim dertig minuten op de klok was het Diego Biseswar die de wedstrijd op een prachtige manier open brak, met wat ze in Brazilië zo treffend een 'bomba' noemen; een ziedend schot van afstand dat onhoudbaar in de krusing verdwijnt. Precies op die manier scoorde Biseswar, van een meter of 35, één van de fraaiste doelpunten van het jaar. Dat de goal geen toeval was bewees hij door nog geen tien minuten later zijn kunststukje bijna te herhalen. De lat voorkwam echter de 2-0.

Na de goal van Biseswar kwam de feitelijke zwakte van NAC aan het licht. Wat bij een gelijke stand nog op calculerend en gedegen defensief spel had geleken, werd bij de achterstand onthuld als zijnde offensieve onmacht. Noodgedwongen, maar ogenschijnlijk niet van harte, trok NAC nog wel ten aanval, maar de enige die daarvan profiteerde was Feyenoord.

Met twee goals was het Leroy Fer die Feyenoord, met nog een half uur op de klok, op een beslissende 3-0 voorsprong zette. Vlak voor rust kopte de middenvelder de bal in een boogje over doelman Jelle ten Rouwelaar heen. Een kwartier na rust tastte de keeper pijnlijk mis bij een laag schot van Fer en was de wedstrjd beslist.

In de slotfase deed NAC via Matthew Amoah nog wat terug, maar dat voorkwam niet dat Feyenoord en NAC het jaar op een onkarakteristieke manier afsloten.