woensdag, 12. maart 2008 - 22:14

Feyenoord steelt punten in Alkmaar

(Elfvoetbal) AZ moet na het verlies met 0-1 tegen Feyenoord oppassen dat het niet in degradatieproblemen komt. De gevreesde streep is nu nog maar zes punten weg. In een wedstrijd waarin de Alkmaarders veruit de betere waren, wist de ploeg van Louis van Gaal voor de tiende keer op rij niet te winnen. Feyenoord boekte zijn duizendste overwinning in de eredivisie. Een gestolen overwinning dat wel.

Feyenoord kon al snel beginnen met achterover leunen en afwachten. Het eerste kwartier was AZ nog wel gevaarlijk via Sébastien Pocognoli.De Belgische back kon al na drie minuten vuren op het doel van Henk Timmer. De doelman van de Rotterdammers redde half en zag Graziano Pellè net voorlangs koppen.

Maar Jonathan de Guzman deelde een flinke tik uit aan AZ. De geboren Canadees die is opgenomen in de voorselectie van Oranje profiteerde van de haperende Alkmaarse buitenspelval en had een vrije doorgang. Oog in oog met doelman Sergio Romero bleef de middenvelder koel en scoorde de 0-1. Die mentale klap kwam de ploeg van Louis van Gaal in de eerste helft niet meer te boven. De defensie van Feyenoord had weinig te stellen met de Alkmaarse aanvallers. Kevin Hofland en André Bahia hielden Pellè en Moussa Dembélé in toom.

Feyenoord werd nog een keer gevaarlijk uit een dood spelmoment. Luigi Bruins kreeg de bal uit een corner op borsthoogte naar zich toe gespeeld. De Feyenoorder twijfelde niet en probeerde een omhaal, maar een goede reflex van Romero hield AZ in de wedstrijd.

Roy Makaay kreeg een tik op de kuit van Kemy Augustien en keerde na rust niet terug. De Rotterdamse kapstok in de aanval werd duidelijk gemist. Feyenoord creeerde in de tweede helft geen uitgespeelde kans meer. AZ begon dat tweede bedrijf aan een ware stormloop richting Henk Timmer. Maar zoals al het hele seizoen komt AZ heel moeilijk tot scoren. Clubtopscorer Ari, die op de bank begon, is hopeloos uit vorm en de rapportcijfers spreken boekdelen.

AZ had dan misschien het meeste balbezit, maar deed daar weinig mee. De omsingeling rond het Rotterdamse strafschopgebied leidde maar tot een gevaarlijk schot. De Italiaan Pellè draaide kort weg van zijn man en mikte op de kruising. Een zweefduik van Timmer bracht nog net redding.

Kew Jaliens maakte het einde van de wedstrijd niet mee. De verdediger maakte, met al geel op zak, twee harde overtredingen. De laatste charge werd door de Belgische scheidsrechter Luc Wouters bestraft. Weer geen overwinning dus voor AZ, de ploeg waar het enige medicijn een winstpartij lijkt.