donderdag, 16. oktober 2008 - 11:53

Flevoziekenhuis werkt efficiënter dankzij videoconferenties

Het Flevoziekenhuis maakt sinds kort actief gebruik van het medium ‘video conferencing’. Daarbij staan twee groepen mensen, ongeacht de fysieke afstand, met elkaar in contact in de vorm van hoogwaardig beeld en geluid

Medisch specialisten van het Flevoziekenhuis kunnen zo op efficiënte wijze patiënten bespreken met collega’s in andere ziekenhuizen. Dit bespaart enorm veel reistijd.

Op dit moment worden regelmatig videoconferenties georganiseerd met artsen van het OLVG en het VU medisch centrum. Het Flevoziekenhuis staat via een glasvezelverbinding in contact met deze ziekenhuizen.
De beschikbaarheid van glasvezel maakt het mogelijk om beelden van hoge kwaliteit en met een hoge snelheid te versturen en te ontvangen.

Naast een snelle verbinding moeten zender en ontvanger over een aantal hulpmiddelen beschikken (beeldscherm, camera, microfoon).
De specialisten kunnen elkaar horen en zien en tegelijkertijd medische informatie (uitslagen van onderzoeken, patiëntendossiers) uitwisselen.

Videoconferenties zijn met name nuttig bij gecompliceerde ziektebeelden, waarbij er veel specialismen betrokken zijn bij de behandeling en veel beeldmateriaal wordt gebruikt. Zo worden videoconferenties met succes ingezet bij de behandeling van kankerpatiënten (oncologie).

Het AMC opent in januari 2009 een radiotherapeutisch centrum in het Flevoziekenhuis. Daarmee worden videoconferenties een onderdeel van de dagelijkse praktijk.

Het Flevoziekenhuis onderzoekt nog meer mogelijkheden voor beeldcommunicatie. Zo werd in samenwerking met de Stichting Almere Kennisstad onlangs een interactieve tv-uitzending gemaakt, waarbij leerlingen van basisschool de Piramide via een live verbinding een kijkje konden nemen op de Spoedeisende Eerste Hulp van het Flevoziekenhuis en vragen konden stellen aan het medisch personeel.
Provincie:
Tag(s):