zondag, 5. oktober 2008 - 22:11

Flitsend Heerenveen dwingt Ajax tot plek in middenmoot

Heereveen

(Elfvoetbal) SC Heerenveen heeft Ajax een pijnlijke nederlaag toegebracht. In het Abe Lenstra Stadion won de club van trainer Trond Sollied met 5-2 van de Amsterdammers. De Friezen kenden een droomstart, door al in de eerste acht minuten tweemaal te scoren. Het antwoord van Ajax liet lang op zich wachten. Tegen de tijd dat de bezoekers, ver in de tweede helft, ook twee doelpunten wisten te produceren, had Heerenveen er al vier in liggen. In de laatste minuut bekroonde Daniel Pranjic met de 5-2 een memorabel optreden van Heerenveen.

Vooral de bliksemstart zal bij veel Friezen nog lang in het geheugen blijven. Het eerste doelpunt, na vier minuten spelen, kwam tot stand na een chaotische klutssituatie. Gerald Sibon gleed een inzet van Paulo Henrique tegen de paal en werkte tegelijkertijd Bruno Silva tegen de grond, waarna de terug stuiterende bal via de rug van Ajacied Silva alsnog over de lijn verdween. Vier minuten later compenseerde Heerenveen de twijfelachtige schoonheid van de eerste goal met een werkelijk wonderschoon doelpunt. Roy Beerens omspeelde al dribbelend Thomas Vermaelen en haalde daarna verwoestend uit. De verbouwereerde Vermeer kon slechts toekijken hoe de bal via de binnenkant van de paal opnieuw tegen de touwen vloog.

Ook in het vervolg van de eerste helft wist Ajax zich totaal geen raad met het snelle spel van Heerenveen. De Amsterdammers genoten weliswaar veel meer balbezit, maar waren dermate slordig in de passing, dat elke aanvalsopbouw eenvoudig in de kiem werd gesmoord door de assertief opererende Heerenveen-defensie. Zodra de Friezen de bal veroverden, ontstond er een totaal andere situatie. Vaak had de thuisclub voldoende aan drie of vier balcontacten om in de buurt van het Ajax-doel te komen en vanuit die positie een gevaarlijk schot te lossen. Zodoende bleef de thuisclub de arme Vermeer met grote regelmaat onder vuur nemen, terwijl de bezoekers tot aan de rust geen enkel schot tussen de palen wist te mikken.

In de tweede helft bleef het spelbeeld, ondanks het inbrengen van Dennis Rommedahl, ongewijzigd. En dus ging Heerenveen vrolijk verder met counteren, kansen creëren, en scoren. Zes minuten na rust mocht Sibon een voorzet van Christian Grindheim binnen glijden, tien minuten later was het de beurt aan Pranjic om vanaf elf meter zijn zesde treffer van het seizoen aan te tekenen.

Verder leed werd de Amsterdammers voorlopig bespaard. Sterker nog, in het laatste kwartier produceerde Ajax een opmerkelijke, maar uiteindelijk nutteloze eindsprint. Eerst werd een kopdoelpunt van Dario Cvitanich onterecht afgekeurd, drie minuten later schoot de verder weinig productieve Klaas-Jan Huntelaar een vrije trap binnen (pas zijn tweede doelpunt van het seizoen) en weer twee minuten later knalde Luis Suárez vanaf elf meter de 4-2 binnen. Heerenveen keek er naar, liet het toe en wachtte tot de laatste minuut voor een gepast slotakkoord. Opnieuw was het Pranjic die uit een strafschop de bal achter de overigens prima keepende Vermeer legde.

Door de zege klimt Heerenveen naar plaats vier op de ranglijst. Het teleurstellende Ajax zakt naar positie tien. De ploeg van trainer Marco van Basten begon het seizoen als titelfavoriet, maar met zeven punten uit vijf wedstrijden lijkt het kampioenschap net zo ver weg als het de laatste vier jaar is geweest. De komst van Van Basten en enkele miljoenenaankopen ten spijt. Miralem Sulejmani en Ismail Aissati zijn weliswaar geblesseerd, maar dat zijn spelers die louter in aanvallend opzicht een meerwaarde hebben. Vanmiddag werd vooral de defensieve zwakte van Ajax blootgelegd. Wat dat betreft blijft er voor de technische staf van Ajax veel werk aan de winkel. Trond Sollied laat vooralsnog zien hoe het wel moet. Zoals veel buitenlandse coaches kon de Noorse succestrainer bij zijn aantreden op enige scepsis rekenen, maar vooralsnog is er op zowel de speelwijze als de resultaten van Heerenveen weinig aan te merken.