zondag, 24. februari 2008 - 18:31

Groningen trekt in Venlo aan het langste eind

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft uit bij VVV Venlo uiteindelijk aan het langste eind getrokken. De Noordelingen kwamen al vroeg op 0-3, maar lieten de opponent nog gevaarlijk terugkomen in de wedstrijd. In de slotfase liep de ploeg van trainer Ron Jans alsnog uit naar een 2-5 overwinning.

VVV schoot sterk uit de startblokken, maar al na tien minuten spelen nam Groningen het heft in handen. Toch mocht het elftal van geluk spreken dat het op dat moment nog niet op achterstand stond. In de vijfde minuut had Brian van Loo geen antwoord op een harde uithaal van Ken Leemans, maar de paal bracht tot opluchting van de keeper redding.

Na een kwartier spelen kwamen de bezoekers op voorsprong. Goran Lovre zette Marcus Berg met een goede pass vrij voor Danny Wintjens, maar zag zijn inzet door de VVV-goalie worden gekeerd. Lovre was echter op tijd meegelopen om de rebound binnen te tikken: 0-1.

In het restant van de eerste helft, die vaak rommelige fases kende, kregen de Noordelingen meerdere mogelijkheden om de voorsprong te verdubbelen. Pas in blessuretijd kwamen de gasten op 0-2. Doelpuntenmaker Lovre speelde in op Berg, die aan twee bewakers wist te ontsnappen. Van dichtbij kon de spits vervolgens simpel binnenschieten.

Meteen na de pauze leek de wedtrijd beslist. Na opnieuw een goede pass van uitblinker Lovre, schoot Berry Powel de bal laag en zuiver in de touwen: 0-3. Toch betekende het doelpunt niet de nekslag voor VVV. De Venlonaren stroopten de mouwen nog eens op en gingen onder aanmoediging van het eigen fanatieke publiek op zoek naar een aansluitingstreffer. Die zou drie minuten later al volgen. Ken Leemans sprong na een hoekschop van Ekrem Kahya boven alles en iedereen uit en kopte hard raak: 1-3.

Het geloof bij VVV was weer helemaal terug. Het elftal van coach André Wetzel speelde fel en drong Groningen steeds verder naar achteren. In de 59ste minuut kwam de ploeg zeer verdiend op 2-3. Daarbij kreeg het wel de hulp van Van Loo, die een voorzet van Kahya opzichtig uit zijn handen liet glippen. Oost kon van dit slippertje profiteren en bracht de thuisploeg definitief terug in de wedstrijd.

In de slotfase kroop Groningen een paar keer door het oog van de naald. VVV bleef dreigend, maar kwam niet meer tot scoren. Vijf minuten voor tijd maakte Berg aan alle spanning een einde, door na een individuele actie voor 2-4 te zorgen. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd schoot Stefan Nijland nog een vijfde Groningse treffer achter doelman Wintjens. De invaller nam een voorzet van Shkodran Metaj in één keer op de slof: 2-5.

Voor FC Groningen is dit pas de eerste uitzege van 2008. VVV wacht dit kalenderjaar nog altijd op een thuisoverwinning.