woensdag, 23. januari 2008 - 23:34

Groningse wraak is zoet

(Elfvoetbal) Groningen heeft wraak genomen voor de kleinering eerder dit seizoen in Nijmegen. In de thuiswedstrijd wonnen de noorderlingen woensdagavond met 5-1 van NEC.

Op 28 oktober vorig jaar werd het 5-1 voor NEC en kleineerde met name Youssef El-Akchaoui de ploeg van trainer Ron Jans door vlak voor tijd achterin de bal even hoog te houden.

Woensdag waren de rollen omgekeerd. Groningen stond twee minuten voor tijd met 4-1 voor toen Groningen de bal achterin een aantal keer plagerig heen en weer stuurde. De mooiste déjà vu kwam echter op naam van Groningen-verdediger Gibril Sankoh, die het incident met El-Akchaoui nog duidelijk niet was vergeten.

Ook Sankoh hield de bal even zes keer hoog, voor hij terugspeelde op zijn keeper Brian van Loo. Groningen profiteerde optimaal van een verkeerd uitgepakte wissel van NEC-trainer Mario Been. In de rust bracht hij aanvaller Jhon van Beukering in het veld voor verdediger Patrick Pothuizen. Het doel was aanvallend meer kracht te krijgen. Dat lukte erg goed -- Van Beukering scoorde zelfs nog -- totdat Peter Wisgerhof in de 66ste minuut met een tweede gele kaart het veld moest verlaten.

Daardoor kwamen de Nijmegenaren met tien man te staan, maar nog vervelender: El-Akchaoui was de enig overgebleven echte verdediger bij NEC.

Met tien man was er geen houden meer aan voor de nummer zeventien van de Eredivisie. Groningen voetbalde een stuk makkelijker en al na twee minuten zette invaller Marcus Berg Groningen op 3-1.

Daarna ontstond een waar offensief op het doel van Gábor Babos. Berg, Mark-Jan Fledderus en Tim Matavs misten nog kansen voor Goran Lovre (foto) schitterend de 4-1 maakte na een combinatie met Matavs.

Hiariej maakte vlak voor het eindsignaal zelfs nog 5-1, waardoor de afslachting van oktober helemaal werd goedgemaakt.

In de eerste helft waren de ploegen nog wel aan elkaar gewaagd, maar Groningen kwam via een strafschop van Mark-Jan Fledderus op voorsprong. Nog geen twee minuten later zorgde hij voor de 2-0.

Groningen staat door de zege inmiddels op de derde plaats in de Eredivisie en doet goede zaken in de strijd om de play-offs.

Voor NEC blijven de zorgen groot. De ploeg moet duidelijk op zoek naar doeltreffende aanvallers, want ook tegen Groningen bleek de aanval onmachtig. NEC staat op een gedeelde laatste plaats met Excelsioren is na Heracles de minst productieve ploeg.