zaterdag, 13. december 2008 - 9:22

Grote kans op witte kerst en Elfstedentocht deze winter

Uithoorn

Een witte kerst, door velen steeds meer onmogelijk geacht, maar zij hebben het wellicht mis!. Onze weerman Bas Schijff sluit zelfs niet uit dat we met de kerst de schaatsen uit het vet kunnen halen en ze kunnen gaan laten slijpen voor een heuse Elfstedentocht deze winter.

Terwijl de hele wereld nog de mond vol heeft over de opwarming is er eigenlijk sinds vorig jaar al van een afkoeling sprake. In de vorige Noordpoolwinter is er zelfs ruim 800.000 vierkante kilometer meer ijs aangegroeid en daarvan is in de afgelopen zomers de helft van overgeschoten.

De winter op de Zuidpool die nu ten einde is was ook al kouder en ook daar heeft zich meer ijs gevormd. Er werden opnieuw veel lagere temperaturen gemeld. De ijsgroei op de Noordpool is deze herfst al drie weken eerder op gang gekomen dan de voorgaande jaren. De poolwinter gaat dus dit keer langer duren en kan er nog meer ijs aangroeien. De afgelopen weken was het op Spitsbergen en ook IJsland belangrijk kouder dan het in decennia is geweest. Toevallig? Nee, want dat dit gebeurt zit ‘m in de zon, aldus Bas.

De zon heeft een cyclus van 11 jaar en van 23 jaar waarin de zonneactiviteit af en toeneemt. De zon geeft niet altijd evenveel energie af en toevallig is de zon de afgelopen 23 jaar actiever geweest dan ooit. Heel toevallig was dit een periode waarin de opwarming in de versnelling kwam.

Sinds vorig jaar is de activiteit op de zon praktisch nihil en zijn ook de polen op de zon omgedraaid wat eens in de 23 jaar plaatsvindt. De activiteit had eigenlijk al dit jaar moeten toenemen maar dat is nog steeds niet het geval. In de kleine ijstijd, eind 1600 begin 1700, bleef de zonneactiviteit zelfs 50 jaar weg waardoor er een zeer koude periode aanbrak die de kleine ijstijd wordt genoemd.

De link naar de zon lijkt dan ook zeer plausibel. Gaan we terugrekenen naar 23 jaar geleden waarin de zon ook op een minimum zat dan komen we uit op 1985 en ’86. Er werden toen twee Elfstedentochten achter elkaar gereden, bijna nog een derde in 1987. Gaan we weer 23 jaar terug dan komen we uit op de strengste winter van de 20e eeuw, 1963. Gaan we weer 23 jaar terug dan komen we uit in de oorlogstijd waarin zelfs drie Elfstedentochten achter elkaar werden verreden. Ook toen zaten we op een minimum aan zonnevlekken en gaf de zon dus minder energie af.

Op basis van deze berekening zouden we dus nu weer een strenge winter tegemoet kunnen zien, alle opwarming ten spijt. We merken het eigenlijk al sinds de afgelopen zomer en ook de herfst dat het ook bij ons koeler is geworden. We hebben de eerste sneeuw al zien vallen en we zien een stelselmatige achteruitgang in temperatuur. Traditioneel voor een strenge winter moet dat na half december goed merkbaar worden.

In de afgelopen drie maanden viel de temperatuur juist in de laatste decade sterk terug, dus als dat ook in december gaat gebeuren dan zal het dus met de Kerstdagen mogelijk wit kunnen zijn. “Als deze winter niet echt koud gaat worden dan begin ik mij pas echt zorgen te maken over het klimaat�, aldus de weerman van BlikopNieuws. Vooralsnog is de winter in Europa nu veel eerder begonnen en dat zijn hoopvolle tekenen dat deze winter anders gaat worden dan we al in geen tijden hebben meegemaakt.
Provincie:
Tag(s):

Discussieer mee!

Overig nieuws

41 min 5 sec geleden

Brandweerman stichtte branden uit wraak en frustratie

Een 30-jarige man uit Appingedam hoorde vandaag voor de rechtbank in Groningen een celstraf van veertien dagen en een verplichte behandeling tegen zich Lees verder...

2 uur 31 sec geleden

OM eist 10 jaar celstraf tegen drie verdachten moordaanslag advocaat Waalre

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag voor de rechtbank in Den Bosch 10 jaar celstraf geëist tegen drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid Lees verder...

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
asas
3 uur 8 min geleden

Lichte groei overslag in Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam heeft over de afgelopen drie kwartalen 0,3% meer goederen overgeslagen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit meldt het Havenbedrijf Lees verder...

4 uur 31 min geleden

'Presentatrice Dione de Graaff met de dood bedreigd'

Een 52-jarige man uit Landgraaf zal zich vandaag voor de rechtbank moeten verantwoorden voor het bedreigen en stalken van NOS presentatrice Dione de Graaf. Lees verder...

Foto van rechtzaal | Archief FBF.nl
Huurprijzen in Amsterdam nog nooit zo hoog
5 uur 5 min geleden

Kabinetsbeleid oorzaak problemen huurders

De afgelopen tien jaar is de ‘financiële kwetsbaarheid’ van huishoudens op de woningmarkt toegenomen. Dit blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van het Lees verder...