zaterdag, 19. januari 2008 - 23:08

Heerenveen leidt AZ naar de slachtbank

(Elfvoetbal) AZ is op bezoek bij sc Heerenveen op alle fronten overklast. De Friezen waren in elke linie een stuk feller dan de bezoekers, die zich wel heel makkelijk naar de slachtbank lieten leiden. Bij rust stond het al 3-0, dankzij doelpunten van Danijel Pranjic (strafschop), Jakob Poulsen en Miralem Sulejmani. In het tweede bedrijf voegde Michael Bradley daar nog treffer aan toe: 4-0.

Heerenveen was in de eerste helft een maatje te groot voor AZ. De bezoekers mochten nog van geluk spreken dat de achterstand bij rust 'slechts' 3-0 was. Sulejmani was de grote uitblinker. De linksbuiten bleek een plaag voor de verdedigers van AZ en was betrokken bij twee doelpunten.

Heerenveen kwam al vroeg op voorsprong. Na een hoekschop van de thuisploeg, floot Wegereef voor een handsbal van Milano Koenders, hoewel de herhaling uitwees dat de verdediger de bal op zijn kin kreeg. De toegekende strafschop werd door Pranjic op fraaie en gedurfde wijze met een stiftje benut. In de daaropvolgende tien minuten raakte Heerenveen tweemaal het aluminium. Eerst schoot Breuer op de paal, daarna raakte Pranjic oog in oog met Boy Waterman de lat.

In de 21ste minuut kwam Heerenveen op 2-0. Opnieuw zette Sulejmani op links aan voor een actie. De versnelling langs Kew Jaliens was fraai en de lage voorzet precies op maat. Poulsen was als eerste bij de bal om binnen te werken.

Louis van Gaal had genoeg gezien. De coach van AZ greep in en haalde Koenders naar de kant. Simon Poulsen was zijn vervanger. Jaliens schoof door naar de rechtsback positie. Na die wissel veranderde er weinig. Heerenveen bleef de betere ploeg. De Friezen hadden alles onder controle en stuurden de Alkmaarders in sommige fases van het kastje naar de muur.

Vijf minuten voor rust bekroonde Sulejmani zijn goede optreden met een goal. Dom balverlies van Jaliens op het middenveld, werd door de Friezen genadeloos afgestraft. Bradley stuurde Sulejmani met een goede pass op Waterman af. De flankspeler bleef rustig en schoof de bal keurig door de benen van de goalie: 3-0.

In de tweede helft ging Heerenveen vrolijk door waar het gebleven was. Binnen tien minuten lag de vierde treffer alweer in het mandje. Sebastien Pocognoli verslikte zich in de bal en zag Poulsen er aan de rechterkant vandoor gaan. De hoge voorzet was vervolgens perfect en kon door Bradley hard worden binnengekopt: 4-0.

Een monsterscore hing op dat moment in de lucht. Vooral omdat de spelers van Heerenveen ook bij een ruime voorsprong veel feller bleven in de duels dan de Alkmaarders, die alle hoop op een goed resultaat inmiddels hadden opgegeven. Toch zouden er geen treffers meer volgen. In het laatste kwartier geloofde Heerenveen het wel en nam wat gas terug. Omdat ook AZ nog steeds niet bij machte was om iets terug te doen, bleef het bij 4-0. Dankzij deze nederlaag kunnen de titelaspiraties van het team van Louis van Gaal definitief naar de prullenbak worden verwezen.