zondag, 21. september 2008 - 17:03

Heerenveen maakt heerschappij van het noorden compleet

(Elfvoetbal) SC Heerenveen heeft zich naast FC Groningen aan de kop van de Eredivisie genesteld. De Friese club won vanmiddag in eigen stadion met 2-1 van NEC en bezorgde de Nijmegenaren daarmee de eerste competitienederlaag sinds februari van dit jaar. De ploeg van Mario Been speelde in de eerste helft van het duel nog beter dan Heerenveen, maar na rust heersten de Friezen in het Abe Lenstra-stadion en kwamen de noodzakelijke goals als vanzelf.

Daar zag het er aanvankelijk niet naar uit. De wedstrijd ging veelbelovend van start, met twee ploegen die hun aanvallende intenties zonder scrupules tentoonspreidde. Gaandeweg het eerste bedrijf zakte het spel van met name Heerenveen echter weg tot een bedenkelijk niveau, gekenmerkt door een eindeloze reeks slordigheden. Het was steeds meer NEC, met de Europese overwinning op Dinamo Boekarest nog in het achterhoofd, dat zonder angst ten aanval trok en twee zeer riante mogelijkheden afdwong. Zowel Lorenzo Davids als Jhon van Beukering hadden de hoek voor het uitkiezen, maar kwamen niet verder dan een blinde knal tegen het lichaam van doelman Brian Vandenbussche.

Heerenveen-trainer Trond Sollied was begrijpelijkerwijs niet tevreden met het spel van zijn ploeg, maar had blijkbaar de oplossing in petto, want na rust maakte Heerenveen een veel scherpere indruk. Al na twee minuten scoorde clubtopscorer Daniel Pranjic zijn vierde doelpunt van het seizoen met een fraai afstandsschot. Een kwartier later volgde het hoogtepunt van de middag. Enkele minuten nadat uitgerekend Gerald Sibon, die zich vorig jaar menigmaal profileerde als de koning van de hakbal, het veld had verlaten, liet zijn vervanger Paulo Henrique zien minstens zo goed achteruit te kunnen voetballen als Sibon. Met een bekeken hakje speelde de Braziliaan de bal tussen enkele NEC verdedigers door naar Roy Beerens, die op zijn beurt eveneens met de hak Tarik Elyounoussi vrij voor de keeper zette. Met een bekeken schuiver bekroonde de Noorse aanvaller de wonderschone aanvalsopzet op gepaste wijze.

In de slotfase van de wedstrijd deed het met open vizier strijdende NEC er alles aan om terug te komen in de wedstrijd, maar de goede bedoelingen van de bezoekers waren onvoldoende om de Friese defensie daadwerkelijk in de problemen te brengen. De benutte strafschop van Jhon van Beuleruing in de laatste minuut werd door Heerenveen voor kennisgeving aangenomen.