zondag, 31. augustus 2008 - 16:56

Heerenveen met moeite langs fel Volendam

(Elfvoetbal) SC Heerenveen is de competitie goed begonnen. Althans, qua resultaat. De Friese club won het lastige uitduel bij FC Volendam met 2-3, maar had daar eigenlijk geen aanspraak op. De promovendus was het grootste gedeelte van de wedstrijd de betere ploeg en kreeg dan ook de beste kansen. Het ontbrak de ploeg van trainer Frans Adelaar op de beslissende momenten echter aan stootkracht, waar Heerenveen de kansen wel benutte.

Bij Volendam begon Cecilio Lopes op de bank. Trainer Frans Adelaar gaf in de voorhoede de voorkeur aan Jack Tuyp en Melvin Platje. Die keuze pakte goed uit, want de thuisploeg schoot uitstekend uit de startblokken. Volendam legde een enorme portie werklust op de mat en drong Heerenveen ver terug op eigen helft. Vooral de verdediging oogde uitermate onzeker. Dat leverde een aantal grote kansen op voor Platje en Vit Valenta, maar Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche redde alle keren fraai. Vooral Platje zat goed in de wedstrijd. De rechtsbuiten van Volendam toonde zich een ware plaag voor tegenstander Calvin Jong-a-Pin en viel vooral op door zijn enorme werklust in combinatie met goede individuele acties. De vergelijking met Dirk Kuijt werd dan ook snel gemaakt.

Halverwege de eerste helft nam Volendam vanwege de warme weersomstandigheden ietwat gas terug, waardoor de bezoekers meer controle over de wedstrijd kregen. Kansen wist Heerenveen echter niet te creëren. Eenmaal aangekomen in de zestien toonden de aanvallers van de Friese club zich volkomen onmachtig. Ook Tarik Elyounoussi, de Noorse spits die de naar Ajax vertrokken Miralem Sulejmani moet doen vergeten, zat niet in de wedstrijd. Op het middenveld werd Michael Bradley node gemist. De Amerikaan werd door nieuwbakken trainer Trond Sollied buiten de selectie gehouden, vanwege een op handen zijnde transfer naar het Duitse Borussia München Gladbach. Bonaventura Kalou ontbrak wegens een blessure.

Toch kwam Heerenveen op slag van rust vanuit het niets op voorsprong. Christian Grindheim kreeg de bal spontaan voor zijn voeten, bedacht zich geen moment en haalde vanuit de draai snoeihard uit. Doelman Jeroen Verhoeven had geen antwoord op het schot, dat buiten zijn bereik in de bovenhoek belandde: 0-1.

Daryl Janmaat kende aan de kant van Heerenveen een ongelukkig debuut. De rechtsback, die deze zomer overkwam van ADO Den Haag, had in de eerste helft grote moeite met zijn tegenstander Rowin van Zaanen en moest zich in het begin van de tweede helft vanwege een liesblessure laten vervangen. Kort daarop maakte Volendam de zeer verdiende gelijkmaker. Valenta toverde een ingooi om tot een heuse hoekschop, door vanaf de zijlijn in één keer op het hoofd van de geheel vrijstaande Tuyp te mikken. De aanvaller had vervolgens weinig moeite om van dichtbij raak te koppen: 1-1.

Lang kon Volendam niet genieten van die gelijkmaker, want enkele minuten later was het aan de andere kant opnieuw raak. Sibon legde een lange bal van Roy Beerens knap terug op de meegelopen Elyounoussi, die zijn debuut toch nog opluisterde met een doelpunt: 1-2.

In de slotfase waren de krachten bij de promovendus op. Toch kreeg de ingevallen Lopes vrij voor Vandenbussche nog een grote mogelijkheid, maar de goalie van Heerenveen liet wederom zien in grote vorm te verkeren en redde op katachtige wijze. In de eerstvolgende tegenaanval besliste Heerenveen de wedstrijd. Danijel Pranjic zocht de combinatie op met de ingevallen Arnar Smárason en schoot raak. De aanslutingstreffer van Tuyp, diep in blessuretijd, kwam voor Volendam vervolgens te laat om nog aanspraak te kunnen maken op een punt: 2-3.

Ondanks de nederlaag keek Tuyp met een trots gevoel terug op de prestatie van zijn ploeg. "We hebben goed gespeeld", aldus de aanvaller, die beide Volendamse doelpunten voor zijn rekening nam. "Toch baal ik er flink van dat we hebben verloren. Ik scoor liever niet en pak drie punten, dan dat ik tweemaal scoor en na afloop met lege handen sta."

Vandenbussche was na afloop behoorlijk blij met zijn redding op de kans van Lopes, waardoor hij Heerenveen op voorsprong hield. "Het was een super reflex", zegt de goalie. "Dat is puur genieten. Vooral omdat we hier, mede door de warmte, een moeilijke wedstrijd speelden. Het geeft een goed gevoel dat we toch nog hebben gewonnen."