zondag, 9. maart 2008 - 17:38

Heerenveen plaatst zich voor finale

Heerenveen

De Vadeko Flyers hebben zich als eerste verzekerd van een plaats in de finale van het nationaal kampioenschap. In een best-of-seven play-off serie versloegen de Flyers zaterdagavond in eigen huis HIJS uit Den Haag en bepaalde daarmee de eindstand in de serie op 4-1.

Den Haag begon furieus aan de wedstrijd, met de wetenschap dat alle nog te spelen wedstrijden gewonnen moesten worden om in de finale te komen. Keer op keer werd het doel van Flyers goalie Kelleher maar echt uitgespeelde kansen waren schaars. Heerenveen wachtte de kansen geconcentreerd af, leunend op de 3-1 voorsprong in de series. De eerste echte aanval van de Friezen leverde dan ook direkt resultaat op. Mooi combinatiespel tussen Levitin en Nason brengt Erik Landman in stelling, die verwoestend uithaalt en de Haagse goalie Heinonen kansloos laat. Den Haag schakelt dan nog een tandje bij, maar Kelleher pareert alles wat op hem afgevuurt wordt.

In de tweede periode gaat het spel snel en dat leidt nogal eens tot puckverlies. Hierdoor ontstaan aan beide kanten volop kansen, maar het is pas in de 32e minuut dat McHugh tijdens een powerplay de score voor Heerenveen kan verdubbelen als Howard zijn 2 minuten straf uitzit. Het is aan Heinonen te danken dat de Flyers, het in de tweede periode niet definitief afmaken. De zenuwen zitten er bij zijn medespelers nogal in en door onnodige overtredingen en herhaaldelijk commentaar op de scheidsrechters speelt Heerenveen een bijna ononderbroken powerplay, echter zonder resultaat.

Den Haag weet dan in de derde periode de spanning terug in de wedstrijd te brengen. Matt korthuis scoort met nog dertien minuten te spelen en de hoop voor de Hofstedelingen is weer helemaal terug. Nog geen vijf minuten later wordt die hoop alweer teniet gedaan door een aanval van de gebroeders McCarthy. Zij spelen John Gordon vrij, die met dit soort kansen wel weet om te gaan. HIJS-coach Tenbult moet dan alles op alles zetten en verruilt in de laatste drie minuten zijn goalie voor een extra aanvaller. Den Haag voert daarmee de druk nog wel op, maar Heerenveen houdt gemakkelijk stand. Met nog 52 seconden op de klok wordt de puck onderschept door Mike McCarthy, die Panchenko aanspeelt. Hij brengt HIJS de nekslag toe door in het lege doel te schieten.

Het wachten is nu op de tegenstander in de finale, Tilburg of Geleen. Zij strijden nog steeds om een finale-ticket.