zondag, 6. april 2008 - 3:06

Heerenveen steelt drie punten in Tilburg

(Elfvoetbal) sc Heerenveen heeft drie punten gestolen in de uitwedstrijd tegen Willem II. De Friezen waren bijna de hele wedstrijd de mindere ploeg, maar door drie keurige treffers mag het elftal van trainer Gertjan Verbeek hoop houden op de play-off wedstrijden om de voorronde Champions League. Voor de Tilburgers, die goed speelden maar wel met 2-3 verloren, zijn de druiven zuur en komt de nacompetitie nu wel heel dichtbij.

De thuisploeg begon voortvarend aan het duel en waren veel feller dan de Friese opponent. Het elftal van Andries Jonker kwam dan ook verdiend op voorsprong. Saïd Boutahar kreeg veel ruimte van zijn directe tegenstander en met een droog schot verschalkte de aanvoerder Rob van Dijk.

Na de voorsprong konden de Tilburgers achterover leunen en liet het de Friezen komen. De bezoekers hadden moeite met het felle spel van de Brabanders. Doordat Danijel Pranjic, Roy Beerens en Miralem Sulejmani in de zak van hun directe tegenstanders zaten, was er voor de thuisploeg geen vuiltje aan de lucht.

In de 27ste minuut werd Heerenveen voor de eerste maal gevaarlijk en het leverde direct een strafschop op. Beerens was voor de eerste maal zijn directe tegenstander Mehmet Akgün kwijt en werd in het zestien meter gebied neergelegd door Kenneth Vermeer. Pranjic wist het buitenkansje te verzilveren en zette daarmee zijn ploeg op gelijke hoogte.

Enkele minuten later was het Beerens zelf die mocht scoren na goed doorkoppen van Gerald Sibon. De rappe flankspeler ontsnapte aan het oog van zijn tegenstander en passeerde met een subtiel stiftje de uitstormende Vermeer. Trainer Jonker was na afloop niet blij met de manier waarop de doelpunten werden weggegeven. "Ons probleem is het hele seizoen al 'momenten'. De tegenstander krijgt twee momenten en we doen het niet goed. Eerst mag Beerens binnendoor komen, waaruit de penalty ontstaat en even later wordt een kopduel met Sibon aangegaan zonder rugdekking, waardoor Beerens kan scoren."

Willem II liet het er na de achterstand niet bij zitten en ging opzoek naar de gelijkmaker of meer. Frank Demouge was een aantal keer dichtbij een treffer en Boutahar raakte vlak voor rust de paal, maar een treffer voor rust zat er voor de Brabanders niet in. Na de onderbreking bleef de thuisploeg de bovenliggende partij. De noorderlingen zaten totaal niet in de wedstrijd en werden afgebluft door de tegenstander. In de 62ste minuut was het toch Heerenveen die een ruimere voorsprong leek te nemen, maar Michael Dingsdag zijn kopbal schampte de paal.

Invaller Rydell Poepon maakte drie minuten later de dikverdiende gelijkmaker. De clubtopscorer kopte ongehinderd een vrije trap van Boutahar in de touwen. De thuisploeg ging vol passie op jacht naar de winnende treffer, maar die viel aan de andere kant. Nadat Beerens, Miralem Sulejmani en Michael Bradley al een aantal grote kansen omzeep hielpen, was het Gerald Sibon die in de 74ste minuut uit een vrije trap raak schoot en de winnende treffer op het scorebord zette. Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek toonde zich content met de overwinning. "Het was niet fraai en we hebben matig gespeeld, maar qua kansen vind ik dat we verdiend hebben gewonnen."