maandag, 2. juni 2008 - 15:36

Helft vrouwen met borstkanker krijgt seksprobleem

Amsterdam

De helft van de vrouwen met borstkanker heeft tijdens of in de jaren na de behandeling seksuele problemen. Door de operaties en de verdere behandelingen vermindert bij veel vrouwen de seksuele activiteit. Ook beleven vrouwen seksualiteit minder positief en ontstaan er problemen in het seksueel functioneren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep in opdracht van BorstkankerVereniging Nederland (BVN).

Bij vrouwen die worden geconfronteerd met borstkanker treden ingrijpende veranderingen op, zowel in het geestelijk als het fysiek welbevinden. Jonge(re) vrouwen met borstkanker hebben bovendien in principe een seksueel actief leven, een toekomst voor zich (ook op de arbeidsmarkt) en vaak ook een kinderwens.

De Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, voerde een onderzoek uit onder 332 vrouwen van 22 tot en met 49 jaar waarbij de diagnose borstkanker uiterlijk zes jaar geleden is vastgesteld.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen in het onderzoek te maken heeft met één of meer seksuele functieproblemen. Met name chemo- en hormoontherapie veroorzaken klachten als vervroegde menopauze, gewrichtspijnen, gewichtstoename, droge slijmvliezen en botontkalking. Dit vertaalt zich bij veel vrouwen in een verminderd seksueel verlangen, problemen met vochtig worden, orgasmeproblemen en verminderde vruchtbaarheid.

Praten over de gevolgen voor seksualiteit en vruchtbaarheid vinden patiënten moeilijk. Ze beginnen er zelden zelf over. Hulpverleners kaarten deze onderwerpen vaak ook niet aan. Het meer medische onderwerp vervroegde menopauze wordt nog wel besproken, maar de veranderde seksualiteit en vruchtbaarheid vaak niet. Mogelijk schiet de deskundigheid van de zorgverleners met betrekking tot deze problematiek bij jonge vrouwen met borstkanker ernstig tekort.

Seksualiteit en seksuele gezondheid maken nog te weinig deel uit van zorg- of behandelprogramma’s bij borstkanker. Onderzoek kan inzichtelijk maken wat zorgverleners nodig hebben om seksuele en reproductieve problematiek in het zorgprogramma een plek te geven. In ieder geval moet de informatievoorziening over seksualiteit, reproductieve gezondheid en borstkanker verbeterd worden, aan zowel jonge vrouwen met borstkanker als aan hun behandelaars.
Categorie:
Tag(s):