woensdag, 16. januari 2008 - 21:07

Herdenking ontruiming Apeldoornsche Bosch, 65 jaar na dato

Westerbork

Claartje, Remi, Lina, Betsy, Ginette, Sal en Geertje, nauwelijks twintig jaar waren ze, de jongeren die tijdens de Tweede Wereldoorlog een veilig onderkomen dachten te vinden door te gaan werken in de joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch.

Hun toevluchtsoord bleek een val. De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch in de nacht van 21 op 22 januari 1943 plaatste hen voor een onmogelijke keuze: vluchten of bij de patiënten blijven.

Vijfenzestig jaar later verdiepen leerlingen van Apeldoornse scholen zich in de levensverhalen van de jonge mensen van toen. De leerlingen van nu en de verhalen van vroeger spelen een centrale rol bij de herdenking, precies 65 jaar na de ontruiming. Het herdenkingsprogramma vindt plaats op maandag 21 januari om 14.00 uur in de Prinsenhofschool in Apeldoorn.

Aansluitend spreekt rabbijn J.S. Jacobs bij het Monument Apeldoornsche Bosch een gebed uit en vindt de kranslegging plaats.

Vanaf 26 januari tot eind mei 2008 is in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork een tentoonstelling te zien over Het Apeldoornsche Bosch, met daarin unieke brieven en persoonlijke verhalen. Op de website www.apeldoornschebosch.nl zijn vanaf 21 januari de door de leerlingen van het Veluws College verzamelde verhalen en herinneringen te lezen. Ook is hierop een door de leerlingen gemaakte film over Het Apeldoornsche Bosch te zien.
Provincie:
Tag(s):