woensdag, 30. juli 2008 - 17:01

Invaller Babel helpt Olympisch elftal langs Kameroen

(Elfvoetbal) In Hongkong heeft het Nederlands Olympisch elftal met 2-0 gewonnen van de leeftijdsgenoten van Kameroen. De wedstrijd werd gespeeld ter voorbereiding op de Spelen in Peking. Doelpunten kwamen op naam van invaller Ryan Babel en Roy Makaay, die elkaar in de tweede helft uitstekend aanvoelden.

Gedurende de hele wedstrijd creëerde het team van bondscoach Foppe de Haan de meeste kansen. Al binnen een kwartier had Nederland op voorsprong moeten staan, maar Gerald Sibon kopte een scherpe voorzet van Royston Drenthe rakelings voorlangs het doel. Ook Otman Bakkal kreeg een grote mogelijkheid. Na een goede pass van Dirk Marcellis stond de aanvallende middenvelder oog in oog met de goalie van Kameroen, maar dribbelde vervolgens te ver richting de buitenkant waardoor de hoek te moeilijk werd. Het schot van Bakkal eindigde uiteindelijk in het zijnet.

Ook Roy Makaay kreeg in de eerste helft een mogelijkheid. De geroutineerde spits reageerde alert op een schot van Hedwiges Maduro, dat door de keeper van Kameroen maar half kon worden gepareerd. De dispensatiespeler was echter luttele seconden te laat bij de bal, waardoor de doelman zijn fout nog net op tijd kon herstellen."

De grootste kans op slag van rust was volledig tegen de verhouding in voor de Olympische ploeg van Kameroen. In blessuretijd moest Piet Velthuizen opeens vol aan de bak, maar de sluitpost van Vitesse lette goed op en voorkwam met een fraaie redding een achterstand voor het elftal van de Haan.

Drenthe kreeg overigens al in de dertiende minuut een grove tackle te verwerken. De rappe linkspoot liep vervolgens trekkebenend over het veld, maar kon wel gewoon doorspelen.

In de tweede helft bleef Nederland de betere ploeg. Toch werd het veldspel pas drie minuten voor tijd omgezet in een treffer. Het was Ryan Babal, ingevallen voor Sibon, die aan het eindstation stond van een prachtige aanval. De assist kwam van de voet van Makaay, die de eindstand in blessuretijd bepaalde op 2-0. Ditmaal was Babel de aangever, waardoor het voor Sibon nog een heils karwei wordt om zijn basisplaats te behouden.

Oranje kreeg nog wel een grote tegenvaller te verwerken. Na een uur spelen verstapte Kew Jaliens zich en blesseerde zich aan zijn bovenbeen. De AZ-verdediger moest per brancard van het veld worden gebracht. Kees Luijckx was zijn vervanger. Over de ernst van de blessure, is nog niets bekend.