zondag, 14. december 2008 - 15:02

Invaller Tarvajärvi bezorgt PSV puntenverlies

(Elfvoetbal) Vitesse en PSV hebben zondagmiddag in een zeer matig duel met 1-1 gelijkgespeeld. Beide ploegen waren niet bij machte om het elkaar lastig te maken.

Het eerste bedrijf in Arnhem was er één om snel te vergeten. De twee elftallen waren niet in staat de tegenstander onder constante druk te zetten. Vooral Vitesse had moeite met het bereiken van eenzame spits Ricky van Wolfswinkel. Het duel kabbelde lang voort zonder noemenswaardige momenten. Het eerste 'echte' wapenfeit kwam na een half uur spelen op naam van Balazs Dzsudzsák. De Hongaar werd door Danko Lazovic knap voor het Arnhemse doel vrijgespeeld. Sluitpost Piet Velthuizen voorkwam met een uitstekende reflex de openingstreffer.

Een kleine tien minuten voor rust was het de thuisploeg, die met een prachtige aanval haar eerste mogelijkheid kreeg. Van Wolfswinkel wist de mee opgekomen Paul Verhaegh met een knappe steekpass oog in oog met doelman Andreas Isakkson te zetten. De aanvoerder vond echter de PSV-goalie op zijn weg. Op slag van rust kwamen de bezoekers vanuit het niets op voorsprong. Een pass van Lazovic werd door Nordin Amrabat langs doelbewaker Velthuizen geschoten.

Ook na de doelwisseling konden de 22 spelers het publiek niet warm krijgen. De toeschouwers hadden voor het duel al met een teleurstelling te maken. Het dak van de Gelredome kon om technische redenen niet dicht.

Het ontbrak de thuisploeg vooral aan stootkracht om het de PSV-defensie lastig te maken. De regerend landskampioen leunde daarentegen laf achteruit en loerde op een dodelijke counter. In de 58ste minuut werd Alexander Büttner naar de kant gehaald ten faveure van pinchitter Niklas Tarvajarvi. Het thuispubliek kon de wissel niet waarderen en trakteerde trainer Hans Westerhof op een fluitconcert.

Zeven minuten later bleek de wissel een gouden greep. Nicky Hofs brak aan de rechterkant van het veld door de PSV-defensie. De kleine middenvelder trok de bal voor, waarna invaller Tavajärvi de gelijkmaker op fraaie wijze in het doel schoot.

In het restant van het duel was een andere invaller dichtbij een doelpunt. Ibrahim Afellay, hersteld van een blessure, zag zijn poging echter door doelman Velthuizen worden gepakt. In de blessuretijd was Van Wolswinkel nog dichtbij. De talentvolle aanvaller probeerde Isaksson in de korte hoek te verschalken, maar de Zweed stond goed opgesteld.

Beide trainers moeten kunnen leven met het gelijke spel. Geen van beide ploegen had recht op de winst. De kans dat PSV de titel prolongeert wordt met de week kleiner. Trainer Huub Stevens staat met zijn elftal al op negen punten achterstand van koploper AZ. Vitesse wipt door het gelijke spel over De Graafschap heen en staat nu op een zestiende plaats in de Eredivisie.

Het begin van het tweede bedrijf kende het zelfde schouwspel als voor rust. Vitesse kon niet, PSV leunde achteruit en loerde op een dodelijke tegenstoot.

In de 58ste minuut kwam Niklas Tarvajärvi de Arnhemse gelederen versterken. De wissel bleek een gouden greep. Een voorzet van Nicky Hofs werd slechts zeven minuten na zijn invalbeurt door de spits knap in het doel geschoten.

Invallers Ibrahim Afellay en Danny Koevermans waren voor de bezoekers nog dichtbij de winnende treffer. Ook Vitesse kreeg nog een grote mogelijkheid. Een schot van Ricky van Wolfswinkel werd in blessuretijd gepareerd door sluitpost Andreas Isaksson.