dinsdag, 17. juni 2008 - 23:29

Italië slacht de 'Haantjes’ en gaat naar de kwartfinale

(Elfvoetbal) Italië heeft in een kolkend Letzigrund Stadion Frankrijk met 2-0 verslagen. Omdat Nederland in het duel tegen Roemenië haar sportieve plicht vervulde, door het elftal van Victor Piturca te verslaan, plaatsten de Italianen zich alsnog voor de kwartfinales. Frankrijk is door de nederlaag uitgeschakeld en eindigt als vierde in poule C.

Na afloop van het duel prees Roberto Donadoni zijn Nederlandse collega Marco van Basten. "Ik had geen twijfels over dat Nederland haar best zou doen tegen Roemenië. Ik ken van Basten en weet dat hij een winnaar is. Er is mij gevraagd hem te bellen, maar dat vond ik van weinig respect getuigen. Ik weet dat hij zijn werk doet", aldus de Italiaanse bondscoach.

'Les Bleus' hadden in de beginfase het beste van het spel, maar de kansen waren voor de 'Azzurri'. Na vier minuten spelen kreeg Luca Toni een enorme mogelijkheid, na een fout van Eric Abidal, maar de spits van Bayern München schoot te gehaast en zag zijn inzet voorlangs gaan.

Voor Franck Ribery was het toernooi enkele minuten later ten einde. De spelmaker aan Franse zijde kwam ongelukkig terecht, na een duel met Fabio Grosso, en moest op een brancard worden afgevoerd. De aanvallende middenvelder heeft vermoedelijk een beenbreuk opgelopen.

In de 24ste minuut ging Abidal opnieuw in de fout. De verdediger van Barcelona liet Toni wederom uit zijn rug weglopen en haalde de doorgebroken spits onderuit in het strafschopgebied. De Sloveense arbiter Lubos Michel wees resoluut naar de stip en gaf Abidal de rode prent. Andrea Pirlo zette zich achter de toegekende strafschop, schoot onberispelijk de bal in de touwen en bracht zijn team op voorsprong.

Toni kreeg vlak na de voorsprong een uitstekende mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar de spits had het vizier niet op scherp staan. Na een uitstekende loopactie zette de aanvaller zich vrij voor de Franse doelman, maar de spits schoof de bal voorlangs.

Vlak voor rust mocht Grosso aanleggen voor een vrije trap. Aan de rand van het strafschopgebied schoot de linksachter de bal met een mooie krul langs de muur, maar Coupet kon nog net een hand achter de bal zetten en zien hoe de bal via de paal het veld weer instuiterde.

Vijf minuten na de hervatting liet Karim Benzema zich zien bij Frankrijk. De sterke spits ontving de bal na een geblokt schot van Henry en vuurde de bal richting het Italiaanse doel, maar de volley van de aanvaller van Olympique Lyon verdween over de goal.

In de 62ste minuut was het feest voor de 'Azzurri’ compleet. Oranje was enkele minuten eerder op voorsprong gekomen tegen Roemenië en toen Daniele de Rossi uit een vrije trap de 2-0 aantekende, leek de 'Squadra Azzurra' een kwartfinaleplaats niet meer mis te kunnen lopen. Het schot van de middenvelder van AS Roma werd door Henry van richting veranderd en liet zodoende Coupet volstrekt kansloos.

De verdubbeling van de score bleek de genadeklap voor de 'Haantjes'. Het elftal van Raymond Domenech liep als een aangeslagen bokser over het veld. Met enkele flinke overtredingen botvierden een aantal Franse spelers hun frustraties op de tegenstander en de Sloveense arbiter moest meerdere malen de gemoederen kalmeren.

In blessuretijd kreeg Toni zijn zoveelste, grote mogelijkheid. De spits probeerde met een geplaatst schot de Franse sluitpost te verschalken, maar de aanvaller was weinig gelukkig en zag zijn inzet via de paal naast het doel gaan.

"Voor mij heeft dit team een toekomst en ik ben trots op wat ze hebben laten zien", zei een strijdbare Domenech na de uitschakeling van zijn elftal. "Dit team heeft veel potentieel en bevat spelers met een grote toekomst in het verschiet."