zondag, 25. mei 2008 - 21:45

Jonge dieren zijn het beste af bij hun moeder

Regio

Bij de Dierenbescherming Zuid Oost Drenthe komen de telefoontjes weer binnen van mensen die een jong dier hebben gevonden.

"Men denkt dat het dier door zijn ouders is verlaten, wat meestal niet het geval is. Door het diertje, natuurlijk met de best bedoelingen, mee naar huis te nemen verklein je zijn kans om te overleven. Niemand kan het diertje beter verzorgen dan zijn eigen moeder. Tenzij het zeker is dat de moeder dood is of niet meer voor het jong wil zorgen, laat het dier dan waar het is en geef hem hiermee de beste kans die hij heeft" aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Vogels.
In het voorjaar tref je vaak jonge vogels aan op de grond. Dit zijn de zogenaamde ‘uitvliegers’.
Het is normaal dat de jongen uit het nest springen of vallen! Dit is onderdeel van de vliegtraining. De ouders voeden het jong op de grond totdat hij kan vliegen, wat meestal binnen enkele dagen het geval is. Tref je zo’n jong aan laat het dan met rust en probeer honden, katten en kinderen uit de buurt te houden, zodat de ouders door kunnen gaan met het grootbrengen van hun jong. Een jonge vogel heeft de beste overlevingskansen wanneer hij wordt grootgebracht door zijn eigen ouders.

Hazen en konijnen.
Een moederhaas of konijn gaat vaak uren achtereen op zoek naar voedsel. Mensen treffen een nest aan, denken dat de moeder ze heeft verlaten, en nemen de ‘achtergelaten’ jongen mee naar huis. Dit is niet alleen onnodig, het is zelfs levensbedreigend voor de jongen, en jonge hazen en konijnen kunnen niet meer worden teruggelegd. Net als voor alle jonge dieren geldt ook hier: de moeder kan het beste voor haar kroost zorgen. Laat het nest onaangeroerd en geef de jongen een kans op een lang en gelukkig leven.

Reekalven.
Wanneer u tijdens een wandeling door het bos een jonge pasgeboren ree ziet neem het diertje dan niet mee. De moeder is altijd in de buurt en zorgt er wel voor dat ze niet gezien wordt. Blijf op een flinke afstand en geniet van dit kleine wonder. Raak het diertje niet aan! Niet alleen is de kans erg groot dat de moeder het dan niet meer wil verzorgen; door de geur die je er op achterlaat kunnen ook andere dieren het jong ruiken (bijvoorbeeld vossen) waardoor het ten prooi valt. Onbedoeld en ongewild heeft u dan de dood van dit jonge dier op uw geweten.

Egels.
Helaas worden jonge egels veel te snel opgepakt. Jonge egels zijn vaak alleen op stap op zoek naar voedsel. Daarna gaan zij weer terug naar het nest. De winterslaap houden de jonge egels samen, zonder moeder; ze houden elkaar warm. Wanneer er één of meerdere van het nest worden weggehaald sterft de rest in de winter van de kou.

De Dierenbescherming hoopt dat u deze tips ter harte neemt en alle jonge dieren de beste kans geeft om te overleven: samen met hun moeder in de natuur. Hoe goed bedoeld ook, door het diertje mee te nemen verkleind u zijn overlevingskansen met 80 %. Wanneer u een jong dier aantreft hou het dan een tijdje in de gaten om te zien of de moeder het komt verzorgen. Weet u zeker dat het dier niet wordt verzorgd, bel dan de Dierenbescherming: 0900 – 11 22 362.
Provincie:
Tag(s):