vrijdag, 4. januari 2008 - 20:52

JOVD beloont D66-er, Wilders weigert aanmoedigingsprijs

Den Haag

De Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) heeft tijdens haar nieuwjaarsborrel in Den Haag D-66 europarlementarier Sophie in ’t Veld uitgeroepen tot liberaal van het jaar 2008. Tegelijkertijd werd Geert Wilders de Liberale Aanmoedigingsprijs aangeboden, waarmee hij wordt aangespoord zich in 2008 wat liberaler op te stellen. De PVV-leider weigerde deze prijs.

Dankzij haar inspanningen voor homo- en vrouwenrechten en haar strijd tegen het uithollen van privacy en individuele vrijheden mag Sophie in ’t Veld de Liberaal van het Jaar-wisseltrofee één jaar lang in haar bezit houden. Ze neemt de trofee over van Gerrit Zalm, die de prijs vorig jaar won. In ’t Veld was in 2007 onder andere in het nieuws door haar niet aflatende inzet voor rechten van homo’s over de hele wereld. “Ik zal deze liberale eretitel dit jaar met veel plezier dragen! Alle lof voor de JOVD, die met D66 ondubbelzinnig kiest voor de liberale kernwaarden van vrijheid en democratie! We verkwanselen achteloos onze kostbare individuele vrijheden en burgerrechten in de strijd tegen terrorisme. En zelfs in Nederland staat de hard bevochten gelijkheid van homo's en vrouwen onder druk door de terugkeer van godsdienst in de politiek�, aldus in ‘t Veld.

De nieuw in het leven geroepen Liberale Aanmoedigingsprijs werd door de jonge liberalen aan Geert Wilders toebedeeld. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat:�We hebben Wilders leren kennen als jong talent in de VVD-fractie. Een bevlogen redenaar en uitstekend politicus. Helaas is hij sinds zijn vertrek bij de VVD het liberale pad volledig bijster geraakt.� 2007 Was een succesvol, maar ook moeilijk jaar voor de PVV-leider. Zijn partij bleef stijgen in de peilingen, maar hij kreeg tegelijkertijd veel kritiek vanwege zijn vaak radicale standpunten en voorstellen.

De JOVD betreurt het besluit van Wilders. Landelijk voorzitter Jeroen Diepemaat:"Met het uitreiken van de Liberale Aanmoedigingsprijs wilden we een positief signaal aan Wilders afgeven. We hoopten dat hij in ieder geval nog genoeg affiniteit met het liberalisme zou hebben om de prijs aan te nemen. Kennelijk is met het vertrek uit de VVD ook zijn liefde voor deze ideologie verdwenen."

De JOVD verwerpt initiatieven zoals het polariserende pamflet van Doekle Terpstra. Het debat met Wilders moet in de politieke arena aangegaan worden. Diepemaat: "De politici in Den Haag moeten met Wilders het debat aangaan over de oplossing van problemen in Nederland. Het liberalisme zou hier een goede leidraad voor vormen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag en dient hierbij rekening te houden met anderen. Daarnaast heb je natuurlijk de verantwoordelijkheid je eigen vrijheid te beschermen, maar ook die van anderen. Als we daar eens wat meer rekening mee hielden, zouden we een stuk verder komen."
Provincie:
Tag(s):