vrijdag, 11. januari 2008 - 12:01

Koningin opent tentoonstelling Amsterdam en de Oranjes

Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin opent vrijdagmiddag 29 februari 2008 in het Amsterdams Historisch Museum de tentoonstelling Amsterdam & de Oranjes. De tentoonstelling geeft aan de hand van historische gebeurtenissen inzicht in de relatie van Amsterdam met het Huis van Oranje.

De tentoonstelling Amsterdam & de Oranjes laat met onder andere objecten, filmmateriaal en foto’s ruim vier eeuwen geschiedenis zien. Zo worden pamfletten van republikeinse Amsterdammers getoond, maar ook Koninklijke objecten, zoals de troon van Willem III en de ‘Amsterdamse wieg’. Dit was een geschenk van de vrouwen en meisjes van Amsterdam bij de geboorte van prinses Juliana in 1909. Veel leden van het Koninklijk Huis hebben in deze wieg gelegen.

De expositie schenkt ook aandacht aan de relatie tussen Amsterdam, Oranje en de voormalige koloniën Suriname en Nederlands-Indië. Tot slot komen in filmbeelden Amsterdammers zelf aan het woord naar aanleiding van ontmoetingen met de Koningin, zoals slachtoffers van de Bijlmerramp, ontvangers van Koninklijke onderscheidingen en mensen die de Koningin op bezoek hebben gehad.

Het museum draagt de tentoonstelling op aan de Koningin, die in het jaar van de opening haar 70ste verjaardag viert.
Provincie:
Tag(s):