dinsdag, 22. januari 2008 - 8:49

Leververvetting onderschat risico bij dikke kinderen

Amsterdam

Kinderen met overgewicht hebben kans op complicaties. Alom bekende risico's zijn hart- en vaatziekten en diabetes. `Maar het risico op leververvetting wordt onderschat', aldus kinderarts Ines von Rosenstiel van het Slotervaartziekenhuis in de 'Nieuws over Kindervoeding'.

Bij naar schatting 1 op de 5 obese kinderen is sprake van leververvetting. Von Rosenstiel pleit daarom voor een standaard screening bij obese kinderen.

Vorig jaar deed het Slotervaartziekenhuis onderzoek naar risicofactoren bij obese kinderen. Aan dit onderzoek hebben 443 kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar deelgenomen. `Van deze kinderen had maar liefst 46% insulineresistentie, bij 49% was sprake van dyslipidemie, 25% had een te hoge bloeddruk en 19% had verhoogde leverfunctiewaarden,' vertelt Von Rosenstiel. De verhoogde leverfunctiewaarden wijzen op leververvetting.

Von Rosenstiel vindt het belangrijk de diagnose leververvetting tijdig te stellen: `Voor leverfibrose en -cirrose is grotendeels geen behandeling, maar voor leververvetting wel. Daarom screenen wij alle kinderen op de obesitaspoli.' Leververvetting kan worden aangepakt door gewichtsreductie.
Categorie:
Tag(s):