zaterdag, 1. maart 2008 - 23:18

Lurling helpt NAC in eigen huis langs Sparta

(Elfvoetbal) Sparta heeft uit bij NAC niet voor een verrassing kunnen zorgen. In Breda zegevierden de mannen van Ernie Brandts met 3-0. Anthony Lurling was de grote man. De aanvaller scoorde zelf twee doelpunten en gaf tevens de assist op Casba Fehér. Charles Dissels miste namens de Rotterdammers nog een strafschop.

NAC en Sparta waren in de eerste helft verantwoordelijk voor een zeer aantrekkelijk duel. Beide ploegen speelden in een hoog tempo op het scherpst van de snede. Toch begonnen de bezoekers niet sterk. NAC schoot uitstekend uit de startblokken en drukte Sparta ver terug op eigen helft. Elk duel werd door de Bredanaars gewonnen.

In de negende minuut kwam de thuisploeg zeer verdiend op voorsprong. Lurling stuurde Dwight Tiendalli op links het bos in en gaf laag voor. Fehér stond vervolgens op de goede plaats om de bal in het doel te glijden: 1-0.

Halverwege de eerste helft ging Sparta steeds beter spelen. De ploeg van trainer Foeke Booy toonde meer lef en liet bij vlagen uitstekend voetbal zien. De gasten kregen zelfs een aantal grote mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar behalve doelman Jelle Ten Rouwelaar op schoten van Roberts en Boukhari, moest ook de paal redding brengen op een inzet van Dissels.

Vlak voor rust leek Lurling de score voor zijn elftal te verdubbelen, maar de aanvaller van NAC kwam vrij voor keeper Sander Westerveld niet goed uit met zijn stappen. Victor Sikora maakte dat niet meer mee. De buitenspeler zat eindelijk weer eens bij de eerste elf van NAC, maar moest in de 39ste minuut geblesseerd het veld verlaten voor Fouad Idabdelhay.

Direct na de onderbreking kreeg Sparta een niet te missen kans. Marvin Emnes kapte en draaide zich in het vijandelijke strafschopgebied langs Patrick Zwaanswijk, die niet meer op zijn benen kon blijven staan, en liet zich vallen over het lichaam van de NAC-verdediger. Scheidsrechter Kevin Blom wees onvoorbiddelijk naar de stip. De toegekende strafschop werd door Dissels vervolgens dermate zwak ingeschoten, dat Ten Rouwelaar de bal zelfs klemvast kon pakken.

Het bleek een dure misser voor Sparta, want acht minuten later scoorde NAC. Lurling ontsnapte aan de bewaking van Dissels, die een zeer ongelukkige wedstrijd speelde, en werd op links door Mathew Amoah de diepte ingestuurd. De absolute uitblinker van het veld sneed op snelheid naar binnen en schoot schuin voor Westerveld zuiver binnen in de lange hoek: 2-0.

Het Rotterdamse verzet was daarmee gebroken. Sparta gaf de moed op en kwam de rest van de wedstrijd niet meer in het spel voor. NAC kreeg alle ruimte en mogelijkheden om een monsterscore neer te zetten, maar alleen Lurling wist zijn goede optreden nog met een doelpunt te bekronen. Het kwam de man of the match vijf minuten voor tijd op een publiekswissel te staan.