vrijdag, 25. januari 2008 - 16:38

Medewerkers SZW vervolgd voor inbraak GPD computer

Den Haag

Uit intern onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is vast komen te staan dat twee medewerkers van de afdeling Persvoorlichting van de directie Communicatie veelvuldig hebben ingelogd op een site van de GPD. Dit maakte minister Donner vrijdag bekend.

Andere medewerkers van de afdeling hebben volgens het onderzoek niet ingelogd. Het inloggen gebeurde deels met behulp van het wachtwoord van de GPD, hun vorige werkgever, later met een wachtwoord verkregen van een GPD-medewerker.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat in een aantal gevallen niet duidelijk is of medewerkers, onder wie een teamleider, op de hoogte waren van het feit dat werd ingelogd op een site van de GPD, dan wel dat het een
besloten site betrof. De verklaringen zijn op dit punt niet eensluidend.

Volgens Donner hebben de medewerkers die inlogden het expliciete verbod bij SZW op het inloggen op niet-openbare sites overtreden. ‘Dit had niet mogen gebeuren en dat keur ik af. Tegelijkertijd stel ik vast dat geen sprake is van boze opzet', aldus Donner.

Naast het integriteitsonderzoek heeft het Openbaar Ministerie de rijksrecherche op verzoek van SZW onderzoek laten doen naar mogelijke strafbare feiten. Op grond hiervan heeft het OM onlangs besloten de twee medewerkers van de afdeling Persvoorlichting te vervolgen voor medeplegen van computervredebreuk. Hun teamleider wordt vervolgd omdat het OM vermoedt dat hij ervan heeft afgeweten; de verklaringen hierover in het interne onderzoek zijn niet eensluidend.
Provincie:
Tag(s):