vrijdag, 25. juli 2008 - 10:18

Milieu ondergeschikt bij aanschaf auto

Hoofddorp

Ondanks alarmerende berichten over klimaat en milieu blijkt de gemiddelde autokoper niet bereid om een schonere auto te kopen: het aanbod van schonere modellen is te beperkt en de prijs te hoog.

Dit blijkt uit een enquête gehouden onder 2.000 bezoekers van de websites www.groenopweg.nl en www.autoweek.nl.

Prijs, verbruik en comfort zijn duidelijk nog altijd de belangrijkste criteria bij de keuze van een andere auto. Slechts 5,7 procent van de ondervraagden op autoweek.nl gaf aan dat de uitstoot een belangrijke factor is in het aanschafproces. Bij de mensen die de enquête via groenopweg.nl invulden speelt het milieu een grotere rol; 18,1 procent van hen gaf aan dat de milieuscore van een auto één van de twee belangrijkste keuzecriteria is. Maar veel is dat nog steeds niet.

Bijna de helft van de ondervraagden wordt weerhouden om een milieuvriendelijke auto te kopen door een te beperkt aanbod. Een andere belangrijke reden om niet voor een milieuvriendelijke auto te kiezen is de prijs. Een eventuele verlaging van BPM en motorrijtuigenbelasting wordt aangemerkt als belangrijke stimuleringsmaatregel om toch ‘groen’ te gaan rijden. Opvallend is overigens dat zo’n 80 procent van de ondervraagden aangeeft niet minder te rijden ondanks de stijgende brandstofprijzen. En amper tien procent van de ondervraagden overweegt een milieuvriendelijkere (en vaak ook zuinigere) auto aan te schaffen wanneer benzine en dieselolie nog duurder worden.

Bij de ondervraagden die overwegen een alternatief aangedreven auto aan te schaffen blijken auto’s met een hybride aandrijflijn favoriet. Bio-ethanol (E85) is het minst populair als alternatief; van de geënquêteerden op autoweek.nl wil slechts 7,6 procent hiermee rijden, van de ondervraagden op groenopweg.nl 11,6 procent. Deze keuze lijkt ook een kostenoverweging: auto’s met een hybride aandrijflijn vallen vaak in (belastingtechnisch) gunstigere regelingen, terwijl bio-ethanol over het algemeen een flink stuk duurder is dan gewone benzine.

Kortom: het milieu speelt een ondergeschikte rol bij de aanschaf van een nieuwe auto tenzij daar financieel gewin te behalen valt.
Categorie:
Tag(s):