zondag, 13. januari 2008 - 17:11

Monsterzege Ajax na dubieuze beslissing Luinge

(Elfvoetbal) Ajax heeft een belangrijke 6-1 overwinning geboekt op AZ. Beide ploegen waren lange tijd aan elkaar gewaagd, totdat scheidsrechter Roelof Luinge vlak voor rust met een dubieuze beslissing Ajax in het zadel wierp.

De middag was nog voortvarend begonnen voor AZ. Binnen vijf minuten had spits Ari zijn ploeg al op een 0-1 voorsprong gezet door een rebound beheerst binnen te werken. Ajax had geen direct antwoord op het vroege doelpunt van de bezoekers. De aanvalspatronen van de Amsterdammers waren statisch en voorspelbaar. Met de lange bal werd herhaaldelijk Kennedy gezocht, maar de langzame rechtsbuiten was niet in staat om ook maar iets te creëren.

Toch stond Kennedy aan de basis van de gelijkmaker. In de 23e minuut dwong een corner van de Zweed AZ tot rommelig uitverdedigen, waarna de bal voor de voeten kwam van Ajacied Jan Vertonghen. De Belg aarzelde geen seconde en schoot van een meter of tien hard langs doelman Boy Waterman. In het restant van de vermakelijke eerste helft bleken beide ploegen aan elkaar gewaagd zonder dat er kansen werden gecreëerd. De kentering in de wedstrijd deed zich voor in de 44e minuut. AZ-middenvelder Demy de Zeeuw keerde de bal achter de doellijn met zijn hand. In plaats van Ajax een doelpunt toe te kennen, besloot Luinge op advies van zijn grensrechter om

De Zeeuw met rood het veld uit te sturen en Ajax een penalty te schenken, die door Perez perfect werd binnengeschoten.

In de tweede helft was er geen sprake meer van een gelijkopgaande strijd. De ploeg van Louis van Gaal werd nog één keer gevaarlijk, toen Mounir El Hamdaoui bij een 2-1 stand onderuit ging in het strafschopgebied van de thuisclub. Luinge weigerde echter te fluiten voor een penalty.

In het laatste half uur kwam de zwakte van de bezoekers pijnlijk aan het licht. Zonder aanjager De Zeeuw bleek het middenveld van AZ een gatenkaas met louter gaten waar Ajax keer op keer gebruik van maakte. De thuisclub counterde zich dodelijk eenvoudig naar een monsterscore. Huntelaar (twee goals) Kennedy en Leonardo zorgden voor de doelpunten die het toch al kwakkelende AZ nog verder het dal in brengen. Dit in scherp contrast met Ajax, dat de rentree van Edgar Davids, Perez en Leonardo met succes vierde en zich weer met vertrouwen kan richten op het kampioenschap.