woensdag, 16. januari 2008 - 22:59

NAC bekert verder, grote zorgen voor Ajax

(Elfvoetbal) Niet Ajax, maar NAC gaat door naar de kwartfinales van de KNVB Beker. De Bredanaars lieten nog wel wat heel van de Amsterdammers, maar overtuigend was de verdiende zege zeker: 4-2.

Ajax startte zoals verwacht zonder Edgar Davids, maar verder begon trainer Adrie Koster met zijn sterkst mogelijke opstelling. Daarom was het opmerkelijk dat de Amsterdammers verrast leken door de furieuze openingsfase van NAC. Dat de thuisploeg met het vuur in de sloffen zou beginnen, was het wel het minste dat verwacht kon worden in deze achtste finale van de beker.

Net zoals in de competitiewedstrijd in Amsterdam – die Ajax met 3-1 verloor – hadden de hoofdstedelingen in de eerste helft grote problemen met de aanvallend ingestelde back Kurt Elshot. In de ArenA zorgde zijn doorzetten en voorzet voor de 1-0, dit keer deed de verdediger het wat fraaier. In de 21ste minuut kon hij voor de zoveelste keer ongedekt opkomen en de rechtspoot haalde vanaf twintig meter verwoestend uit (zie foto). Doelman Maarten Stekelenburg moest het antwoord op het zwabberschot schuldig blijven: 1-0.

Dat was overigens niet de eerste mogelijkheid in het duel. Even daarvoor had de prima spelende Jan Vertonghen de lat geraakt uit een prachtige vrije trap. Het schot van de Belgische middenvelder had een beter lot verdiend. Extra zuur voor Ajax was bovendien dat luttele seconden later de 1-0 voor NAC in het mandje lag.

In de fase daarna lieten de Bredanaars bij vlagen uitstekend voetbal zien, wat zelfs een reuzenkans voor Csaba Fehér opleverde. De Hongaar dreef zijn actie echter te ver door en ging overduidelijk voor de penalty. Scheidsrechter Kevin Blom had hem kunnen geven na een domme tackle van Urby Emanuelson, maar de middenvelder had ook veel eerder op het doel kunnen schieten. Nu twijfelde de arbiter en bleef de strafschop uit.

Even later schreeuwde het hele stadion moord en brand nadat Luis Suarez nagetrapt zou hebben richting Patrick Mtiliga. De herhaling vertoonde inderdaad en wel erg hoog geheven been van de Uruguayaan, maar van boze opzet leek geen sprake. De aanvaller beschermde zich meer tegen de vallende back.

Zodoende ging NAC rusten met een verdiende 1-0 voorsprong. Ajax wist zich simpelweg geen raad met de beweeglijke Bredanaars en leek ook niet over te stromen van de echte wil. Vooral de zo bewierookte Kenneth Perez was de gehele wedstrijd totaal onzichtbaar.

Vreemd genoeg ging NAC in de tweede helft niet verder met waar het gebleven was, maar koos de ploeg van coach Ernie Brandts er voor achterover te leunen en te loeren op de counter. Ajax kon daardoor langzaam in het spel komen en de Bredanaars leken overal een stapje te laat.

Zodoende kreeg Ajax kans op kans. Invaller Siem de Jong mocht in de 53ste minuut doorstoten tot in de zestien van doelman Jelle ten Rouwelaar, maar de Fries redde bekwaam. Een minuut later schoot Suarez in het zijnet na slordig uitverdedigen, voorkwam Rob Penders met een sliding dat Klaas-Jan Huntelaar alleen voor Ten Rouwelaar verscheen en kopte Kennedy volkomen vrijgelaten ruim naast op twee meter van het doel van NAC.

De Brabanders waren het spoor volledig bijster en in de 65ste minuut mocht Gabri ver mee opkomen en afvuren op Ten Rouwelaar. Uit de corner die volgde frommelde Suarez de verdiende 1-1 tegen de touwen.

NAC besloot weer te gaan aanvallen en de offensieve dadendrang betaalde zich prompt meteen uit. Lurling draafde goed door aan de linkerkant en zette eigenlijk slap voor, maar alle Ajax-verdedigers misten de bal, zodat invaller Ahmed Ammi van dichtbij raak kon schieten: 2-1. Slechts seconden na de goal van Suarez.

In de 70ste minuut stond het Rat Verlegh Stadion helemaal op z’n kop. Een vrije trap van Fehér belandde op het hoofd van Patrick Zwaanswijk en George Ogararu deed een poging tot verdedigen: 3-1.

Lurling bekroonde zijn geweldige optreden helemaal in de 78ste minuut, toen hij een korte corner met Joonas Kolkka mocht promoveren tot een doelpunt. Zijn harde schuiver was te precies voor Stekelenburg: 4-1.

Ajax had intussen nog maar één echte verdediger op het veld staan: Heitinga. Voor de rest moest Koster het doen met onzichtbare aanvallers en niet van vlijt overlopende middenvelders. Het toonde nogmaals aan, dat de Amsterdammers dringend op zoek moeten gaan naar een ervaren mandekker, die leiding kan geven aan de jonge en naïeve defensie.

De 4-2 van Suarez in minuut 86 was overigens nog wel schitterend. De aanvaller leek zich vast te lopen aan de rechterkant, maar besloot plotseling een poging op doel te wagen. De bal zeilde vanuit een onmogelijke hoek pardoes over Ten Rouwelaar: 4-2. Verder mocht Ajax niet meer komen van een tot op het bot gemotiveerd NAC.

Op de overtuigende zege van de Bredanaars viel niets af te dingen en de zorgen voor Ajax nemen toe. Als de Amsterdammer zó afhankelijk zijn van Edgar Davids en een solide defensie, dan moet de club als de wiedeweerga de transfermarkt op.