zondag, 6. april 2008 - 17:14

NAC op de counter langs FC Groningen

(Elfvoetbal) NAC heeft in de strijd om de Champions League-play-offs drie zeer belangrijke punten gepakt. Op bezoek bij concurrent FC Groningen werd met 1-2 gewonnen. Bij rust stonden de Bredanaars al met 0-2 voor, dankzij doelpunten van Ahmed Ammi en Matthew Amoah. In de tweede helft deed Groningen in de persoon van Goran Lovre nog wel iets terug, maar verder dan één treffer kwam de ploeg van trainer Ron Jans niet meer. Dankzij deze nederlaag is een plaats bij de eerste vijf voor de noorderlingen opeens wel heel ver weg.

FC Groningen toonde in de eerste helft het meeste iniatief, maar speelde te zwak om ook maar enigszins gevaarlijk te worden. Ook zonder bal legde het team te weinig strijd op de mat. NAC kreeg zodoende alle tijd en ruimte om te counteren. Al na zeventien minuten kwamen de bezoekers op voorsprong. Ammi kwam na een pass van Amoah los van tegenstander Frederik Stenman, die net als heel FC Groningen niet scherp genoeg verdedigde. Vrij voor doelman Brian van Loo tikte de middenvelder de bal subtiel in het netje: 0-1.

Ook in het restant van het eerste bedrijf was Groningen niet bij machte om iets terug te doen. NAC leunde heerlijk achterover en bleef loeren op de counter. Mogelijkheden kwamen er vervolgens genoeg. Vooral Edwin de Graaf kreeg alleen voor Van Loo een niet te missen kans, maar schoot de bal na een lange sprint op het lichaam van de goalie.

Vlak voor rust kwam NAC dan toch op 0-2. Een prachtige vrije trap van Ronnie Stam belandde precies op het hoofd van Amoah, die met een rake kopbal Van Loo verschalkte.

In de tweede helft zagen de toeschouwers een heel ander FC Groningen. Beide elftallen waren nog maar net uit de kleedkamer gekomen, of de aansluitingstreffer lag al in de touwen. Keeper Jelle ten Rouwelaar verkeek zich volledig op een zwabberbal van Lovre. De thuisploeg putte vertrouwen uit het doelpunt en speelde opeens met een stuk meer bezieling. NAC kwam zwaar in de verdrukking, maar creëerde in de persoon van De Graaf wel de grootste kans. Ook ditmaal was de middenvelder niet gelukkig in zijn afwerking.

Lang zou de Groningse storm niet duren. De mannen van Jans bleven weliswaar jagen op de gelijkmaker, maar NAC had de organisatie uitstekend op orde. Achterin lieten de verdedigers maar weinig steekjes vallen. Slechts eenmaal ging Patrick Zwaanswijk in de fout, maar Berry Powel wist van dit slippertje niet te profiteren. Ook het slotoffensief van FC Groningen leverde niets meer op, waardoor NAC er met de overwinning vandoor ging.

Ron Jans was na afloop vooral kwaad op zijn spelers: "Dit is voor het eerst dat ik in dienst van Groningen afstand neem van mijn spelers", aldus de teleurgestelde oefenmeester. "In de eerste helft stonden we gewoon voor aap, zo dramatisch speelden wij. Er was totaal geen strijd of passie. Ik heb me zelden zo geschaamd. In de tweede helft deden de spelers het een stuk beter, maar het was helaas te laat. Zonde, want als we op die manier zouden zijn begonnen, hadden we hier niet hoeven te verliezen."

Voor NAC is een plaats bij de eerste vijf nu binnen handbereik. Toch wil trainer Ernie Brandts nog niet teveel op de zaken vooruit lopen. "Dit is inderdaad een belangrijke overwinning, maar de concurrenten hebben ook gewonnen. Ik reken mezelf nog niet rijk. We hebben nog twee finales te spelen. Ik durf pas te juichen, als de buit daadwerkelijk binnen is."