donderdag, 18. december 2008 - 23:42

NEC overwintert in Europa, Been verlengt contract

(Elfvoetbal) NEC heeft zich voor de eerste keer in de clubhistorie weten te verzekeren van Europese overwintering. In een uitverkocht eigen huis klopte de ploeg van trainer Mario Been het Italiaanse Udinese met 2-0. Door het 2-2 gelijke spel van Spartak Moskou bij Tottenham Hotspur leverde dat een derde plek in de groep op en een plek bij de laatste 24.

In een uitverkocht stadion zagen 12.500 supporters dat NEC direct vanaf de aftrap het initiatief naar zich toe trok en op jacht ging naar een doelpunt. De Italiaanse muur bleef echter redelijk eenvoudig overeind, ondanks enkele doelpogingen aan Nijmeegse kant. Jhonny van Beukering zorgde met zijn schot na zes minuten voor het eerste gevaar, maar Udinese-doelman Emanuele Belardi bokste de bal uit de linkerhoek. Ook de tweede kans voor NEC kwam op het conto van Van Beukering, maar wederom zag hij Belardi redding brengen.

Pas na iets meer dan twintig minuten op de klok moest Gabor Babos voor het eerst in actie komen namens NEC. De Hongaarse goalie stompte de bal - na een vrije trap van Alexis Sanchez - weg, voordat de Italianen überhaupt gevaarlijk konden worden. Ook een slap rollertje van Mauricio Anibal Isla, na een snel genomen vrije trap, bracht de thuisploeg niet van de wijs. Sterker nog, NEC was tot en met de rust verruit de meest dreigende ploeg.

Onder meer via Rachid Bouaouzan. Na een één twee met Van Beukering, wipte de aanvaller de bal maar net over het Udinese-doel heen. De grootste NEC-kans liet zich vlak voor de rust noteren. Saidi Ntibazonkiza zette Lasse Schöne vrij voor de keeper, maar in plaats van de bal bij de vrij staande Van Beukering te bezorgen, schoot hij de bal met binnenkant links besluiteloos over en naast.

Begin tweede helft startten de Nijmegenaren wederom fel en dat betaalde zich eind tweede helft uit in enkele goede kansen. Maar niet nadat Udinese, sinds 29 oktober zonder zege in de Serie A, een doelpunt afgekeurd zag worden. Het had de genadeslag voor NEC kunnen zijn, dat mazzel had dat de Tsjechische arbiter Radek Matejek een goal van Antonio Floro Flores afkeurde wegens hands.

Het moment schudde NEC wakker. Bouaouzan (laag hard schot) en Ramon Zomer (krachtige kopbal) waren kort daarop dichtbij de openingsgoal, maar Belardi, vorig seizoen nog reservedoelman bij Juventus, bleek keer op keer een sta-in-de-weg. Tot de 75e minuut. Invaller Collins John zag een afvallende bal voor zijn voeten belanden en aarzelde niet. Omdat Andrea Coda de bal licht toucheerde, was Belardi ditmaal wél kansloos: 1-0.

Precies op hetzelfde moment maakte Tottenham Hotspur gelijk tegen Spartak Moskou, waardoor NEC vleugels kreeg. Udinese kraakte en het was slechts een kwestie van tijd, voordat de gastheren aan alle onzekerheid een einde maakten. Dat gebeurde dan ook via Van Beukering. De spits kreeg de bal ietwat fortuinlijk voor de voeten en vond, net als collega John drie minuten eerder, de korte hoek. Het was zijn derde goal in Europees verband dit seizoen.

De 2-0 zege betekende de derde plek in groep D en dus kwalificatie voor de knock outfase. Maar er was meer goed nieuws. Na afloop op de persconferentie werd bekend dat Been zijn contract bij NEC met twee seizoenen verlengd heeft. De oefenmeester blijft zodoende tot 2012 aan NEC verbonden.

Tottenham Hotspur-Spartak Moskou 2-2

Ondanks de 0-2 voorsprong die Spartak Moskou lange tijd had op White Hart Lane, Artem Dzyuba scoorde in tien minuten tijd twee keer, leverde de laatste groepswedstrijd voor de Russen geen drie punten op. Luka Modric en Tom Huddlestone brachten Tottenham langszij.