zondag, 31. augustus 2008 - 0:27

NEC scoort op de valreep tóch

(Elfvoetbal) NEC heeft zaterdag met de hakken over de sloot gewonnen van De Graafschap. In een wedstrijd waarin de Nijmegenaren zwaar domineerden won NEC met 2-0.

NEC was stukken beter dan De Graafschap, maar het leek terug te vallen op hetzelfde euvel als vorig jaar aan het begin van de competitie: geen doelpunten maken. De dominantie van NEC was schrijnend voor De Graafschap, dat volledig werd overlopen.

Met name Lasse Schöne was een plaag voor de middenvelders van De Graafschap. De middenvelder, die vorig seizoen nog uitkwam bij de Superboeren, pingelde goed en kwam met veel gevaarlijke passjes. Rogier Meijer was het slachtoffer. Al na een goed kwartier werd hij gewisseld en vervangen door Peter Jungschläger. Dat was een goede keuze van Henk van Stee, die daarmee de angel enigszins uit het spel van NEC haalde.

Na een half uur ontstond een status quo in de wedstrijd, waarbij allebei de clubs geen kansen meer creëerden. Die status eindigde na vijftien minuten in de tweede helft. Toen pakte NEC weer haar spel op en kwam met meer diepte in het spel van de Nijmegenaren.

Het was pas laat in de wedstrijd toen NEC de zege toch nog veilig stelde. Dertien minuten voor tijd maakte Rutger Worm de 1-0. Het zou echter ook zijn laatste balbezit zijn, want hij kreeg gelijk rood. Vier minuten ervoor had hij geel gehad voor het maken van een schwalbe. Zijn doelpunt vierde hij echter door zijn shirt uit te trekken en daarmee naar het publiek te zwaaien. Scheidsrechter Richard van Liesveld interpreteerde de spelregels goed en gaf geel. Trainer Mario Been: "Dat was een domme fout. Worm heeft daarvoor in de kleedkamer zijn excuses aangeboden. Hij weet ook dat het niet goed was."

Tien minuten later zorgde Mark Otten voor de bevrijdende 2-0. NEC won daarmee de eerste wedstrijd van het seizoen en Been toonde zich daarmee erg tevreden. "Het was een verdiende zege. We hebben weliswaar niet veel kansen gecreëerd, maar ook niet veel weggegeven. We hadden in het begin te weinig diepte. Na een paar omzettingen kwam dat wel in ons spel en maakten we een goeie goal."

De verliezende trainer Henk van Stee was nuchter over de nederlaag. "Het eerste kwartier werden we overlopen. Na wat omzettingen ging het wel redelijk en aan het begin van de tweede helft kregen we ook nog wat grip op de wedstrijd en kregen we twee kansjes. Jammer dat net toen we de wedstrijd op slot wilden gooien, NEC scoorde."

Voor de Nijmegenaren is de eerste zege een mooi resultaat. Het is alleen wel op zoek naar een doelpuntenmaker. Want waar vorig jaar Jeremain Lens zorgde voor een hele hoop doelpunten, lijkt de selectie nu een doelpuntenmachine te ontberen. Dat zal tegen andere tegenstanders voor meer problemen zorgen dan tegen De Graafschap. Mario Been is hard op zoek. "We willen heel graag Leonardo van Ajax overnemen, maar die is nu nog te duur."