donderdag, 7. augustus 2008 - 15:54

Nederland en Nigeria scoren niet, Makaay geblesseerd

(Elfvoetbal) Het Nederlands olympisch elftal is de Spelen begonnen met een gelijkspel. De mannen van bondscoach Foppe de Haan kwamen in Groep B tegen Nigeria niet verder dan 0-0.

De wedstrijd ging grotendeels gelijk op. Hoewel het spelbeeld op en neer golfde, bleven uitgespeelde kansen uit. Toch trof Roy Makaay al vroeg in de wedstrijd de lat, maar de spits werd teruggefloten voor buitenspel. Royston Drenthe toonde zich in de eerste helft de meest gevaarlijke speler aan Nederlandse zijde. De linkspoot was met zijn fanatieke gedribbel een plaag voor de Nigeriaanse defensie, die zo nu en dan aan de noodrem moest trekken.

Toch waren de grootste kansen voor Nigeria, maar Victor Obinna had het vizier niet geheel op scherp staan. Eerst kopte de aanvaller een strakke voorzet rakelings naast het doel. Zijn tweede inzet, een schot van buiten de zestien, werd knap gepareerd door doelman Kenneth Vermeer.

Makaay blesseerde zich op slag van rust nog bij het lossen van een schot, dat stevig geblokt werd door de Nigeriaanse defensie. De dispensatiespeler bleef na de pauze achter in de kleedkamer. Zijn vervanger was Gerald Sibon. Ook wederom teleurstellende Hedwiges Madure keerde niet meer terug op het veld. De middenvelder werd afgelost door Evander Sno.

In de tweede helft bleef de wedstrijd aantrekkelijk om te zien. Nog altijd zochten beide elftallen zeer hartstochtelijk de aanval, maar was vooral de eindpass vaak te onzorgvuldig. Nigeria bleef in de counter de meest gevaarlijke ploeg. Kenneth Vermeer maakte zijn uitverkiezing echter volledig waar. Met een aantal fraaie reddingen liet de doelman zien dat De Haan er goed aan heeft gedaan om hem te kiezen boven Piet Velthuizen. Ook in de spelhervattingen was de goalie meerdere malen zeer zuiver in de uittrap.

In blessuretijd leed Otman Bakkal nog gevaarlijk balverlies, waarna Sno, die een sterke tweede helft speelde, moest herstellen. De middenvelder van Celtic kwam echter te onbesuisd in en kon met een directe rood kaart vertrekken.

Ook in de resterende minuten kwamen beide ploegen niet tot uitgespeelde kansen, waardoor Nederland en Nigeria het olympisch voetbaltoernooi starten met een puntje.

Opstellingen:
Nederland: Vermeer; Zuiverloon, Marcellis, Jaliens, Jong-A-Pin; Maduro (Sno, 46), Emanuelson (Bakkal, 81), De Guzman, Drenthe; Babel en Makaay (Sibon,46).

Nigeria: Vanzekin; Okonkwo, Apam, Adeleye, Adefemi; Kaita, Isaac (Ekpo 88), Ajilore, Obinna; Okoronkwo (Ogbuku, 70) en Odemwingie (Anichebe, 80).