dinsdag, 17. juni 2008 - 22:42

Nederland wint laatste poule-wedstrijd

(Elfvoetbal) Het zogenaamde 'B-elftal' van Oranje kende dinsdagavond weinig problemen met Roemenië. De ploeg van bondscoach Marco van Basten was de bovenliggende partij en creëerde handenvol kansen. Het waren uiteindelijk Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie die namens Nederland het net vonden en daarmee de 2-0 eindstand op het scorebord brachten.

Roemenië moest winnen om uitzicht te houden op de kwartfinale. Maar op het veld viel daar bitter weinig van te merken. De ploeg van bondscoach Victor Piturca beperkte zich tot verdedigen en liet al het initiatief over aan Oranje, voor wie er vooraf niets meer op het spel stond. Voor Van Basten was dat reden om maar liefst negen van zijn basisspelers rust te gunnen. André Ooijer en Nigel de Jong staan met een gele kaart op scherp en werden vervangen door John Heitinga en Demy de Zeeuw. Ook aanvoerder Edwin van der Sar kreeg rust. Zijn plek onder de lat werd ingenomen door Maarten Stekelenburg. Voorin kregen Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay een kans, geassisteerd door Robin van Persie en Arjen Robben. Khalid Boulahrouz en Orlando Engelaar waren de enige spelers die ook de voorgaande twee duels konden rekenen op een basisplaats. De Cler en Bouma maakten het elftal compleet.

"Al die jongens hebben het geweldig gedaan", zei Van Basten na afloop. "Je hoort mij niet klagen. We zijn met z'n allen lekker bezig. De grootste winst van deze avond is dat we tot het einde van de wedstrijd zijn blijven voetballen."

Nederland begon aarzelend aan de eerste helft. Roemenië zakte ver terug en gokte op de counter. Toch had Oranje in het begin moeite om de openingen te vinden. Na een minuut of twintig begon het Nederlands elftal echter beter te draaien en creëerde het ook een aantal goede kansen. Vooral Van Persie was dichtbij een treffer, maar de linkspoot kreeg zijn hoofd tot tweemaal toe niet goed achter een voorzet van Engelaar.

De grootste mogelijkheid was echter voor Robben, die geen gelukkige wedstrijd speelde. De buitenspeler werd door Huntelaar vrij voor doelman Bogdan Lobont gezet. Robben tikte de bal weliswaar langs de uitkomende goalie, maar ook langs de verkeerde kant van de paal. Een paar minuten daarvoor had Huntelaar ook al een grote kans op de openingstreffer laten liggen. De vervanger van Ruud van Nistelrooij kon na een goede trekbal van Boulahrouz vrij voor Lobont inschieten, maar mikte de bal over het Roemeense doel heen.

Op slag van rust, toen Italië tegen Frankrijk inmiddels op een 1-0 voorsprong was gekomen, legde Roemenië voor het eerst een goede aanval op de mat. Het leverde een kans op voor Paul Codrea. De middenvelder schoot de bal echter hoog over het doel van Stekelenburg de tribunes in.

In het tweede bedrijf ging Nederland rustig verder waar het gebleven was. Het elftal bleef mooi combinatievoetbal spelen en kreeg opnieuw enkele uitgespeelde kansen. Vooral Van Persie liet een knap staaltje techniek zien, door een lange pass van Heitinga op Bergkamp-achtige wijze aan te nemen. Lobont redde echter fraai.

Tien minuten na rust was het dan eindelijk raak. Robben gaf vanaf rechts goed voor op Engelaar, die verlengde richting Huntelaar. De spits toonde zich alert en zette op tijd zijn linkervoet tegen de bal: 1-0.

Ook in het restant van de wedstrijd was Oranje oppermachtig. De Roemenen werden onder druk gezet en waren zelden in het vijandelijke strafschopgebied te vinden. Van Basten gunde ook Mario Melchiot, Dirk Kuijt en Jan Vennegoor of Hesselink nog wat speelminuten. Het drietal viel uitstekend in en toonde het luxe-probleem aan van Van Basten, die over een grote groep gelijkwaardige spelers beschikt.

Vlak voor tijd maakte Oranje toch nog een dik verdiende tweede treffer. Van Persie kreeg een pass van De Zeeuw opnieuw knap onder controle en jaagde de bal snoeihard in het dak van het doel: 2-0. Inmiddels was ook Italië op een 2-0 voorsprong gekomen, waardoor de 'Azzurri' met dank aan het Nederlands elftal naar de kwartfinale gaan.

"Toch heb ik niet één van mijn beste wedstrijden gespeeld", vertelde Van Persie na afloop. "Er gingen nog wel wat dingen fout. Maar het is natuurlijk wel lekker dat ik mijn goaltje meepik. De aanvaller scoorde tegen Roemenië zijn tweede treffer van het toernooi en is nu samen met Wesley Sneijder topscorer van Oranje.

"Als je speelt, dan wil je ook winnen", sprak Heitinga over zijn eerste basisoptreden. "We hebben vanavond laten zien dat ook de wisselspelers uitstekend kunnen voetballen. Met zo'n goede groep zijn we zeker kanshebber voor de titel."