woensdag, 2. april 2008 - 11:19

Nederlanders weten niet te vluchten tijdens een brand

Groningen

Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat ruim 75% van de Nederlanders géén vluchtplan heeft. Door verkeerd of te laat vluchten bij een woningbrand, overlijden jaarlijks tientallen mensen. Reden genoeg voor de Brandwonden Stichting om een campagne te starten die mensen bewust maakt dat zij een vluchtplan moeten opstellen.

De laatste jaren is het aantal dodelijke slachtoffers ten gevolge van woningbranden flink gestegen (van 25 naar 43 doden per jaar). De Brandwonden Stichting start daarom de campagne 'Maak een vluchtplan zolang het nog kan'. Rookmelders en een goed vluchtplan zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig een brandend pand kan verlaten.

Hoewel het aantal rookmelders de laatste jaren sterk is gestegen (naar 68% van de huishoudens), blijkt een vluchtplan nog zeldzaam te zijn (25% van de huishoudens). Als er brand is, weet men dus wel dát men moet vluchten (dankzij de rookmelder), maar niet hoe!

Een vluchtplan is een verzameling afspraken over het 'vluchten bij brand'. Centrale vragen daarbij zijn 'wat zijn de snelste en veiligste vluchtroutes?', 'Wie is er verantwoordelijk voor de kinderen en de huisdieren?' en 'Waar liggen altijd de huissleutels?'.

Deze afspraken tussen huisgenoten zijn binnen 10 minuten te maken. De Brandwonden Stichting biedt hier een online checklist voor aan, die een printbaar vluchtplan oplevert. Elk jaar kost het dan opnieuw 10 minuten om het vluchtplan te oefenen.
Provincie:
Tag(s):