vrijdag, 23. mei 2008 - 18:49

Nederzetting uit bronstijd ontdekt bij Eindhoven

Son

Archeologen hebben een grote nederzetting uit de bronstijd ontdekt. Het telt op zijn minst negentien woningen en is het op een na grootste dorp uit de bronstijd dat ooit in Nederland werd gevonden, zo meldt het Archeologisch Centrum Eindhoven vrijdag.

De vondst werd gedaan op een braakliggend deel van industrieterrein Ekkersrijt tussen Son en Eindhoven. De nederzetting werd gevonden door wegwerkzaamheden die daar op dit moment plaatsvinden. Rijkwaterstaat maakt een knooppunt die de A58 met de A50 verbindt.

Veldarcheoloog en projectleider Theo de Jong is enthousiast. Vorig jaar troffen hij en zijn team al 5 huizen aan, maar nu blijkt dat het er negentien zijn is hij helemaal in zijn nopjes. De onderzoekers troffen boerderijen, twee grafheuvels en een soort crematorium aan. De archeologen leggen alles open en fotograferen alles. Ook brengen ze alles in kaart, voordat binnenkort de bulldozers van Rijkswaterstaat het gedeelte omploegen.

De Bronstijd is voor Nederland de periode tussen ongeveer 2000 en 800 voor Christus. In die tijd werd brons veel gebruikt voor wapens, werktuigen en sieraden. Toch bleven de inwoners van Nederland ook nog steen en vuursteen gebruiken. De meeste mensen leefden niet anders dan in de Nieuwe Steentijd. Maar het gebruik van brons zorgde wel voor belangrijke veranderingen in de prehistorische maatschappij.
Provincie:
Tag(s):