woensdag, 14. mei 2008 - 21:04

Nigerianen klagen Shell Nederland aan wegens olievervuiling

Amsterdam

Milieudefensie, haar Nigeriaanse zusterorganisatie ERA en vier Nigerianen hebben het Shell-hoofdkantoor op vrijdag 9 mei juridisch aansprakelijk gesteld vanwege zijn olievervuiling in de Nigerdelta van Nigeria. De vier Nigeriaanse eisers, allen viskwekers en landbouwers, hebben schade ondervonden door olielekkages in hun dorp en claimen hiervoor compensatie.

Shell is door de advocaat van de eisers opgedragen binnen drie weken duidelijkheid te geven over zijn rol bij de olielekkages. Hierna, begin juni, besluiten de eisers definitief of zij een rechtszaak starten.

Als de rechtszaak doorgaat, zou het de eerste keer zijn dat het Shell-hoofdkantoor voor de Nederlandse rechter verschijnt vanwege milieuvervuiling in het buitenland. Anne van Schaik, campagneleider globalisering bij Milieudefensie: `Het Shell-hoofdkantoor kent de gevolgen van de olievervuiling in Nigeria, maar grijpt niet in. Via deze juridische stappen willen we ervoor zorgen dat slachtoffers van de Nigeriaanse olievervuiling in Nederland hun recht kunnen halen.' Nnimmo Bassey, directeur van het Nigeriaanse ERA: `In een geglobaliseerde wereld moeten Europese bedrijven verantwoordelijk worden gehouden in hun eigen land, als zij in het buitenland op een manier opereren die ze thuis nooit zouden doen.'

Al tientallen jaren ondervinden dorpen in de Nigerdelta van Nigeria schade door olielekkages van Shell-installaties en -pijpleidingen. Shell Nigeria rapporteert jaarlijks zo'n 250 olielekkages. Het dochterbedrijf erkent dat het olielekkages kan voorkomen door een betere conditie van zijn installaties en pijpleidingen. Het opruimen door oliebedrijven van de gelekte olie gebeurt vaak gebrekkig, er blijft veel vervuiling achter. De meeste van de 27 miljoen mensen in de Nigerdelta van Nigeria zijn dagelijks afhankelijk van visserij, landbouw en water in en rondom hun dorp. Door olievervuiling gaan vissen dood, wordt landbouwgrond onbruikbaar en raakt drinkwater vervuild.
Provincie:
Tag(s):