donderdag, 15. mei 2008 - 23:31

Nijmeegse tornado trekt Europa in

(Elfvoetbal) NEC heeft donderdagavond, in het eigen Goffert Stadion, niets heel gelaten van NAC Breda. De ploeg van trainer Mario Been won maar liefst met 6-0. Jonas Olsson (2x), Jeremain Lens (2x), Youssouf El-Akchaoui en Brett Holman verzorgden de Nijmeegse productie.

Het duel van zondag in Breda is hierdoor slechts een formaliteit. Scheidend NAC-trainer Ernie Brandts verklaarde na afloop: "Ik schaam mij dood voor deze uitslag. Ook voor de supporters die het hele seizoen al achter de club staan vind ik dit verschrikkelijk. Als ik hen was, zou ik zondag niet eens komen", aldus een teleurgestelde Brandts.

NEC trok, na het beginsignaal van scheidsrechter Jan Wegereef, direct ten aanval. Jermaine Lens, dé revelatie van de laatste maanden, was na vijf minuten al dichtbij de openingstreffer. De vliegensvlugge aanvaller bereikte na een knappe solo het doel van de bezoekers, waarna de AZ-huurling van dichtbij tegen Jelle ten Rouwelaar aanschoot. In de rebound schoot Brett Holman vervolgens snoeihard op doel, maar het was andermaal Ten Rouwelaar die zijn ploeg voor een vroege achterstand wist te behoeden.

De Nijmeegse storm leek na tien minuten even uitgeraasd. Maar enkele ogenblikken later ontvingen de Nijmegenaren een vrije trap. Youssouf El-Akchaoui wist de bal bij de tweede paal in te brengen, waarna centrale verdediger Jonas Olsson (14e minuut) met een knappe volley de openingstreffer tegen de touwen wist te schieten.

Na de 1-0 dwong NEC de bezoekers het spel te maken. De ploeg van trainer Ernie Brandts wist zich geen raad met het balbezit en creëerde geen enkele kans. Een snelle tegenstoot van de thuisploeg leverde bijna een verdubbeling van de score op. Lens bereikte met een crosspass Holman, die vanuit de lucht direct op doel schoot. Ten Rouwelaar bewees alweer
over prima duikcapiciteiten te beschikken. De toegekende hoekschop werd nog weggewerkt, waarna de bal voor de voeten van El-Akchaoui kwam. De linksback trok de bal voor en zag Olsson (27ste minuut), geheel vrijstaand, zijn tweede treffer van de avond maken.

Tot aan de rust was het eenrichtingsverkeer in het Goffert Stadion. Het zielloze NAC Breda mocht nog blij zijn dat het de rust haalde met 'slechts' een 2-0 achterstand. Na de thee leek NAC zich terug in de wedstrijd te gaan vechten. Verse krachten Amoah en Ammi gaven de Brabanders de nodige aanvallende impulsen. Schoten van Stam en Amoah leken een offensief in te leiden. Juist nu de bezoekers wel met de nodige bezieling gingen voetballen, werd de ploeg van Brandts definitief knock-out geslagen. 'Aussie' Holman (50ste minuut) ging na een assist van Sibum alleen op Ten Rouwelaar af. Het loopwonder wist de arme Ten Rouwelaar met een fraaie lob te verschalken. De Nijmeegse Eendracht Combinatie liet het spel vervolgens over aan NAC, waardoor de trage verdedigers veel ruimte prijsgaven. In een tijdbestek van acht minuten counterde de thuisploeg vervolgens naar een monsterscore.

Lens bewees maar weer eens waarom hij komend seizoen weer in Alkmaar te bewonderen is. Op aangeven van invaller Janssen toonde de spits (63ste minuut en 66ste minuut) aan tevens over een killersmentaliteit te beschikken. Vier minuten na zijn tweede doelpunt werd Lens door Loran naar de grond gehaald. De grote verdediger werd door leidsman Wegereef met rood van het veld gestuurd. El-Akchaoui (71ste minuut) schoot de toegekende strafschop binnen en pikte zo ook zijn doelpuntje mee.

Tot aan het eindsignaal kreeg de thuisploeg nog legio mogelijkheden, maar een nog grotere uitslag bleef NAC Breda bespaard.