zondag, 11. mei 2008 - 3:48

N'Kufo laat voeten tegen Ajax spreken

(Elfvoetbal) FC Twente heeft zaterdagavond in Emmen, dankzij twee treffers van Blaise N'Kufo, met 2-1 van Ajax weten te winnen.

Na een vertraging van tien minuten, wegens het nog niet aanwezig zijn van een groot aantal supporters, floot scheidsrechter Ben Haverkort voor het begin van de wedstrijd.

Direct na het fluitsignaal wisten de Tukkers Ajax op eigen helft vast te zetten. Door het snelle opjagen van de Twente-aanvallers kwamen de Amsterdammers niet tot een fatsoenlijke opbouw. De ploeg van scheidend trainer Fred Rutten kon echter niet profiteren van het slappe Amsterdamse begin, het ontbrak de Enschedeërs aan het creëeren van 'echte' kansen. Ajax kreeg plots, na tien minuten voetballen, de eerste grote kans van de wedstrijd. Een voorzet van Bruno Silva werd door Klaas-Jan Huntelaar verkeerd geraakt, waardoor Robbie Wielaert de bal opgelucht kon wegroeien.

Ajax schrok wakker en besefte dat er via de counter meer te halen viel. Waar Twente het betere veldspel op de mat kon leggen, wist Ajax via de tegenstoot het gevaarlijkst te worden. Het combinatiespel van Twente werd keer op keer te ver doorgevoerd. Romano Denneboom was de enige Tukker die doelman Maarten Stekelenburg tot een halve redding dwong.

Na een half uur spelen lanceerde Huntelaar met een prachtig hakje ploeggenoot Gabri die vrij kon doorlopen. Wielaert kon het schot van de Spanjaard met een uiterste krachtinspanning kraken. De daaropvolgende hoekschop leverde een ware scrimmage voor het doel van Sander Boschker op. Pogingen van Jan Vertonghen en Klaas-Jan Huntelaar werden door een kluwe aan Twente-spelers geblokt. Tien minuten voor rust raakte Huntelaar met een schot de buitenkant van de paal.

Beide kemphanen dachten met een 0-0 ruststand richting kleedkamers te gaan. Luis Suárez (44ste minuut) dacht daar anders over. Na een prachtige steekpass van Kenneth Perez schoot de Uruguyaan de bal koel langs Sander Boschker.

Na rust werd scheidsrechter Haverkort getraktreerd op een spervuur aan overtredingen, waardoor het spel vaak stil lag. In een sportieve wedstrijd trok Haverkort opvallend genoeg acht gele kaarten. Voor Jan Vertonghen en Romano Denneboom hadden de kaarten consequenties, beide heren zijn door het oplopen van de gele kaart geschorst voor de return in de Arena.

Pas na een uur voetballen ging Twente serieus op zoek naar de gelijkmaker. De Ajax-defensie stond op kraken, maar hield stand. De ploeg van Rutten had de hulp nodig van leidsman Haverkort om op gelijke hoogte te komen. Vertonghen betastte een voorzet van Luke Wilkshire opzichtig met de hand, waarna Haverkorst resoluut naar de stip wees. De scheidsrechter vergat in al het tumult de Belg zijn tweede gele kaart te geven. De toegekende strafschop werd snoeihard binnengeschoten door clubtopscorer Blaise N'Kufo.

Uitblinker Orlando Engelaar verklaarde na afloop: ``Die strafschop gaf ons het juiste duwtje in de rug. Sommige scheidsrechters zouden geen strafschop geven. Gelukkig legde Haverkort de bal op stip. Het was een geweldige avond. Ook al speelden wij niet in ons eigen stadion. De supporters hebben ons fantastisch gesteund", aldus Engelaar.

Ajax-trainer Adrie Koster was minder blij met de strafschop: ``Wij speelden een goede eerste helft. Vlak voor rust schiet Suárez de 1-0 binnen, waardoor Twente een tik in het gezicht kreeg. Na rust ging het gelijk op. Tot aan de strafschop kon Twente niet gevaarlijk worden. Vanaf de bank vond ik het geen strafschop. Ik moet de televisiebeelden nog terugzien. De benutte strafschop gaf Twente vleugels. Jammer toch dat zo'n beslissing een wedstrijd beïnvloed. Ik moet eerlijk toegeven dat Twente de laatste twintig minuten erg sterk speelde. Wij hebben nog steeds een goede kans, 1-0 is genoeg", aldus Koster na afloop.

De gelijkmaker gaf de Twentenaren het nodige zelfvertrouwen. Ajax werd de resterende twintig minuten van het kastje naar de muur gestuurd. Dertien minuten voor tijd werd het goede spel van de Tukkers beloond. Invaller Stein Huysegems hield het overzicht en wist N'Kufo vrij voor het doel te zetten. De Zwitsers-international bleef koel en schoot hoog in het doel raak. Na de 2-1 bleef de thuisploeg zoeken naar meer doelpunten. Met veel pijn en moeite bleef een grotere uitslag Ajax bespaard.

Door het uitdoelpunt van Suárez heeft Ajax nog altijd een grote kans om het karwei, volgende week zondag, in de eigen ArenA af te maken. En zich zo voor het derde seizoen op rij te plaatsen voor de voorronde van de Champions League.