zaterdag, 26. januari 2008 - 0:06

Ook Willem II te sterk voor AZ

(Elfvoetbal) AZ heeft haar derde nederlaag op rij geleden. Na verliespartijen tegen sc Heerenveen en NAC was ook Willem II in eigen huis te sterk voor het team van trainer Louis van Gaal. Dankzij doelpunten van Mohamed Messoudi, Saïd Boutahar en Frank van der Struijk liepen de Tilburgers uit naar een 3-0 overwinning.

De wedstrijd tussen Willem II en AZ kwam aanvankelijk maar moeizaam op gang. Beide elftallen kampen niet met bijster veel zelfvertrouwen, wat goed af te lezen was aan het spelniveau. Toch kreeg AZ na een kwartier spelen een grote mogelijkheid om op voorsprong te komen. Met een goede lichaamsbeweging speelde Moussa Dembélé zich knap vrij. Willem II-speler Thomas Baelum werd het bos ingestuurd, maar De Belg wist vanuit een moeilijke hoek niet te profiteren van dit buitenkansje. Zijn schot belandde in het zijnet. Het bleek het enige wapenfeit van de Alkmaarders in de eerste helft.

De ploeg van trainer Louis van Gaal had het moeilijk en speelde voornamelijk tegen zichzelf. De coach moest in de dertigste minuut tot overmaat van ramp ook nog noodgedwongen wisselen, na een blessure aan de onderrug bij Simon Cziommer. Julian Jenner was zijn vervanger.

AZ had in de achtste minuut overigens wel recht op een penalty. In het eigen strafschopgebied hield Baelum tijdens een kopduel met Pellè zijn armen in de lucht. De bal kwam per ongeluk op de hand van de verdediger, maar volgens scheidsrechter Ruud Bossen was er geen sprake van opzet.

In de 37ste minuut kwam de thuisploeg niet eens onverdiend op voorsprong. De sterke Frank van der Struijk kreeg op links alle ruimte om op te stormen. Zijn voorzet smoorde in eerste instantie nog in de AZ-verdediging, maar belandde vervolgens via de scrimmage voor de voeten van Messoudi, die de bal simpel in de touwen schoot: 1-0.

Na rust startte AZ met een offensief. Het leverde meteen een grote schotkans op voor Jenner, maar de invaller liet zien dat zijn kracht niet in zijn linkerbeen zit. Het slappe schot ging naast. Enkele ogenblikken later was het opnieuw bijna raak. Een inzet van Ruud Vormer kon door doelman Maikel Aerts ternauwernood worden gered. Ari probeerde de rebound met een mooi stiftje te bekronen, maar mikte te hoog. Het was niet de eerste keer dit seizoen dat AZ moeite had met scoren.

Het was ook niet de eerste keer dat de gemiste kansen de Alkmaarders fataal werden, want in 62ste minuut kwam Willem II op 2-0. Het was doelman Boy Waterman die gruwelijk in de fout ging. George Mourad jaagde na een terugspeelbal door op de AZ-goalie, die daardoor totaal verkeerd uittrapte. De bal belandde uiteindelijk in de voeten van de jagende Willem II-aanvaller, die breed legde op de inlopende Boutahar. Vrij voor Waterman faalde de middenvelder niet. Het betekende tevens de beslissing van de wedstrijd. Helemaal nadat ook Jenner in de 72ste minuut een kans op de aansluitingstreffer liet liggen. De vleugelaanvaller ontfutselde in het strafschopgebied de bal en combineerde met Ari. Vrij voor het doel schoot Jenner vervolgens te gehaast op de vuisten van Aerts.

Drie minuten voor tijd kwam de thuisploeg ook nog op 3-0. Barry Opdam haalde de doorgebroken Niels Vorthoren neer en mocht met rood vertrekken. De toegekende penalty werd door Van der Struijk feilloos binnengeschoten. De afgang voor AZ was compleet. De Alkmaarders zitten in een diepe crisis en hebben dit seizoen inmiddels meer wedstrijden verloren dan gewonnen.