maandag, 9. juni 2008 - 22:43

Oranje overklast Italië

(Elfvoetbal) Oranje is Euro 2008 maandag magnifiek begonnen. Wereldkampioen Italië werd met 3-0 afgestraft. Van Nistelrooy, Sneijder en Van Bronckhorst zorgden voor de doelpunten in Bern.

Bondscoach Van Basten sprak van een historische prestatie. "Het is heel belangrijk de eerste wedstrijd te winnen. We hebben een fantastische wedstrijd gespeeld. We waren de baas over de wereldkampioen en dat gebeurt niet vaak."

In een wervelende show ging het team van Van Basten, met name in de eerste helft, over de Azurri heen. Na tien minuten wedstrijd pakte Oranje het initiatief en gaf dat niet meer weg. Een kwartier later zorgde Van Nistelrooy, op aangeven van Van der Vaart, voor de 1-0. Het leek even op een buitenspeldoelpunt, maar omdat Panucci geblesseerd achter de lijn lag, werd de buitenspelpositie opgeheven. Vijf minuten erna zorgde Sneijder voor nog meer vreugde in het Oranjekamp: hij volleyde schitterend binnen na de kopbal van Kuyt.

Oranje was oogverblindend, met Sneijder, Van Bronckhorst en Boulahrouz als uitblinkers. Van Bronckhorst voorkwam in de eerste helft de 1-1 en zette de aanval op waaruit Sneijder scoorde. Tot slot scoorde hij zelf ook nog, na een korte fase van Italiaanse druk.

De Italianen werden echter over de hele wedstrijd gezien overklast. Oranje was op alle linies sterker dan de afwachtend spelende Italianen. In de verdediging had met name Bouhlarouz geen kind aan Zambrotta en Di Natale. Camoranesi kon af en toe nog wel zorgen voor een gevaarlijke voorzet vanaf links, maar die waren allemaal prooi voor Ooijer en Mathijsen.

Op het middenveld speelde Engelaar alsof hij zijn zoveelste grote toernooi speelde en Van der Vaart en Sneijder konden heerlijk combineren met Van Nistelrooy die in de aanval gevaarlijk was.

Sneijder hield nog niet van hosannastemming. "We moeten niet te vroeg juichen. Het is nog niet gespeeld, het ziet er nu alleen wat gunstiger uit."

Nederland won voor het eerst sinds het WK van 1978 van Italië met cijfers die het nog nooit neerzette tegen de Azurri. De reactie van Sneijder was terughoudend. Het lijkt erop of Oranje nog niet tevreden is en toewerkt naar een mooi toernooi.

Een groot gedeelte van het Nederlandse volk had zich verzameld om de televisie heen. Mensen zochten elkaar op om te genieten en te feesten om dit mooie resultaat te delen. Zo'n 7 miljoen mensen keken gisterenavond naar de grandioze overwinning.