woensdag, 26. maart 2008 - 22:40

Oranje toont veerkracht

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft in een zeer amusant oefenduel met 3-4 gewonnen van Oostenrijk, na een vroege 3-0 achterstand.

In het Ernst Happel Stadion in Wenen begon Oranje uitermate zwak aan de wedstrijd. Al binnen zes minuten liep de ploeg van bondscoach Marco van Basten achter de feiten aan. Na balverlies van Robin van Persie schakelden de Oostenrijkers razendsnel om en wisten binnen enkele passes Ivanschitz te bereiken, die Heitinga vervolgens het nakijken gaf en laag langs Timmer binnenschoof: 1-0.

Nog geen tien minuten later lag de volgende alweer in het netje. Bij een hoekschop voor Oostenrijk kwam Timmer niet sterk uit zijn doel en zag Prödl zijn hoofd tegen de bal zetten: 2-0. Nog voor rust scoorde Oostenrijk ook nog een derde treffer. De situatie was identiek. Opnieuw kwam Timmer niet overtuigend uit, waarna Prödl wederom ongedekt kon binnenkoppen.

Nog voor de pauze deed Oranje iets terug in de persoon van Klaas-Jan Huntelaar, die een hoekschop van Wesley Sneijder in de touwen kopte. Dankzij deze treffer bleef Nederland hoop houden op een goed resultaat.

In de tweede helft mochten Clarence Seedorf en Wilfred Bouma hun opwachting maken. Demy de Zeeuw en Joris Mathijsen bleven achter in de kleedkamer.

Oranje tapte opeens uit een geheel ander vaatje en ging massaal op zoek naar de aansluitingstreffer, die in de 67ste minuut uiteindelijk zou vallen. De mee opgekomen John Heitinga ronde een fraai hakje van Rafael Van der Vaart simpel af, mede door geblunder in de achterhoede van Oostenrijk.

In de laatste tien minuten trok Oranje de winst toch nog naar zich toe. Jan Vennegoor of Hesselink bekroonde zijn sterke invalbeurt al snel met een doelpunt. Huntelaar sprong in het strafschopgebied hoger dan doelman Paye, waarna de lange spits de gelijkmaker kon
binnenschieten.

In de slotfase vormden de twee Oranje-spitsen opnieuw een goed duo. Ditmaal was het Vennegoor die een lange bal doorkopte naar Huntelaar. De Ajax-spits hield met zijn lichaam goed de Oostenrijkse-verdediging op afstand en schoot de winnende treffer zuiver
in de touwen: 3-4.

Hoewel het Nederlands elftal wederom heeft aangetoond over veel aanvallende kwaliteiten te beschikken, moet de zwakke achterhoede Van Basten toch zorgen baren.