donderdag, 3. januari 2008 - 22:29

Politie Haaglanden investeert fors in onderzoek autobranden

Den Haag

De politie is een grootscheeps onderzoek gestart naar de personen die verantwoordelijk zijn voor het grote aantal autobranden in de regio tijdens de afgelopen jaarwisseling. Tijdens de nacht gingen in de gemeente Den Haag -met name in en om het centrum- 109 auto’s in vlammen op. In Zoetermeer lag dat aantal op vier, in Rijswijk op drie, in gemeente Westland ging het om twee auto’s en in Leidschendam-Voorburg waren het er vijf, net als in Delft.

In nacht zelf verrichtten politieagenten al zeven aanhoudingen, de betrokkenheid van deze verdachten wordt nog onderzocht. De politie zet nu alle mogelijke middelen in om meer verdachten op te sporen, Momenteel delen agenten in de wijken flyers uit om bewoners op te roepen al hun informatie over de branden al dan niet anoniem, aan de politie kenbaar te maken. De politie bekijkt alle camerabeelden die tijdens de nacht gemaakt zijn rond locaties van de autobranden. De wijkagenten voeren een aanvullend buurtonderzoek uit rondom de locaties waar de autobranden woedden. Daarnaast organiseert de politie aanstaande zaterdag om 15.00 uur een buurtbijeenkomst in buurthuis De Mussen aan de Hoefkade. Daar gaan gemeente, brandweer en politie in gesprek met partners en participanten uit de buurt zoals buurtvaders, buurtpanel Al Hadaf en bewonersorganisatie De Paraplu. Bureau Loosduinen verstuurde in hun wijk een sms-alert met daarin een getuigenoproep.

Het aantal autobranden in de regio valt mede zo hoog uit omdat de brandweer in meerdere gevallen niet direct kon ingrijpen en kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere auto’s. De brandweer moest wachten met blussen, omdat zij werd bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk en politiebescherming nodig was. Zo sloeg in de Schilderswijk het vuur in drie gevallen over en gingen in plaats van één auto tweemaal drie auto’s en eenmaal zelfs vier auto’s in vlammen op.

De exacte schade aangericht door de autobranden is nog niet bekend, maar is ongetwijfeld groot. Daarnaast is in een aantal gevallen het persoonlijk leed voor de gedupeerde autobezitters niet te overzien. Zo raakte een 41-jarige invalide vrouw uit Den Haag de auto kwijt waarvan zij volledig afhankelijk is.

Heeft u informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek?
De politie is op zoek naar mensen die meer informatie hebben over de autobranden. Ook komt de politie graag in contact met mensen die filmpjes of foto’s van de branden hebben gemaakt met bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Anoniem kan uiteraard ook, bel dan met M. op 0800-7000.
Provincie:
Tag(s):