dinsdag, 9. september 2008 - 22:16

Pover Jong Oranje niet naar EK

(Elfvoetbal) Jong Oranje neemt volgend jaar niet deel aan het EK in Zweden. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan ging dinsdagavond met 1-0 onderuit tegen Zwitserland. Jong Oranje mist daardoor de play-offs die toegang verschaffen tot het eindtoernooi.

Vooraf had het Jong Oranje voldoende aan één punt om deel te mogen nemen aan de play-offs in oktober, maar ook die missie bleek te lastig in het Zwitserse Schaffhausen. De thuisploeg had vooral in de eerste helft het betere van het spel en creëerde ook veel meer mogelijkheden. Het was aan Ajax-doelman Kenneth Vermeer te danken dat het halverwege nog 0-0 stond. Vlak voor het rustsignaal redde de sluitpost bekwaam op een inzet van een Zwitserse aanvaller. De bal verdween via de voet van Vermeer en de lat uiteindelijk niet in het doel.

Ook tijdens de tweede 45 minuten was het pover wat Jong Oranje liet zien. Vooral het gebrek aan uitgespeelde kansen was opvallend. In de 78e minuut kreeg de ploeg de spreekwoordelijke deksel op de neus. Een overtreding van Calvin Jong-a-Pin werd bestraft met een strafschop. Een achterstand leek op komst, maar wederom was het Vermeer die Jong Oranje redde. Hij stopte de penalty van Fabrizio Zambrella. Amper tien minuten later was het toch raak. En dit keer was ook Vermeer kansloos. Een vrije trap van aanvoerder Reto Ziegler zorgde voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Door de het verlies tegen de Zwitsers eindigt Jong Oranje als tweede in groep. De vier beste nummers twee van alle groepen kwalificeren zich ook (samen met de groepshoofden) voor de play-offs, maar aangezien Jong Oranje ook niet aan die norm voldoet is het einde verhaal. Het EK van 15 tot en met 29 juni 2009 in Zweden gaat daardoor definitief aan de neus van Jong Oranje voorbij.

Door het verlies speelt bondscoach Foppe de Haan geen officiële duels meer als oefenmeester bij de KNVB. De Fries was de afgelopen vier jaar zeer succesvol in dienst van de voetbalbond. In 2006 werd hij in Portugal met Jong Oranje Europees kampioen. Met het Nederlands elftal onder 21 herhaalde hij dat kunstje in 2007 in eigen land. De Haan heeft nog een contract tot medio 2009 in Zeist.